5 maart 2019

Gynaecologische operaties met robot in MMC

chirurgen opereren kijkoperatie

Verdere ontwikkeling robottechniek

In het nieuwe operatiecomplex van Máxima MC (MMC) opereren gynaecologen vanaf nu patiënten met behulp van de operatierobot. MMC is het eerste ziekenhuis in de regio Zuidoost-Brabant dat operaties met de robot uitvoert. Naast urologische en maagdarmoperaties worden er nu ook gynaecologische operaties met deze techniek uitgevoerd. Belangrijk uitgangspunt hierbij is verdere ontwikkeling van de robottechniek in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

“Vanaf nu voeren we operaties met de robot uit bij gynaecologische ingrepen zoals verwijderingen van de baarmoeder of eierstokken”, vertelt gynaecoloog Jacques Maas. “Op den duur willen we ook operaties met de robot gaan uitvoeren bij gespecialiseerde bekkenbodemoperaties en bij patiënten met endometriose. Hierbij werken we nauw samen met de urologen en chirurgen van MMC.”

Dat betekent volgens Maas niet dat bij deze ingrepen altijd voor de robot gekozen wordt: “De robot wordt ingezet wanneer dat de beste optie is voor de patiënt. De afweging voor de operatietechniek wordt uiteraard in samenspraak gemaakt. Bij sommige patiënten kunnen we bijvoorbeeld effectiever opereren met een normale (3D) kijkoperatie, die een deel van de voordelen van de operatierobot kent.”

Robot en zorgontwikkeling
Als landelijk koploper op het gebied van kijkoperaties past de ontwikkeling van de robottechniek in MMC geheel binnen de ontwikkeling van robotisering en digitalisering in de zorg. “We vinden het gezien de snelle ontwikkelingen in de robottechniek belangrijk dat we mee kunnen innoveren”, vertelt gynaecoloog Sjors Coppus. Daarom is een samenwerking opgezet met de TU/e, toonaangevend op het gebied van robotica. Recent zijn binnen deze samenwerking de eerste wetenschappelijke onderzoeken opgezet.

Studie naar ergonomie
Het onderzoek richt zich op verbetering van de ergonomie van de specialist en operatieassistent. “Onze ervaring is dat we als specialist fysiek ontlast worden door de robotchirurgie. Ergonomisch een grote stap voorwaarts”, stelt Coppus. “Gebleken is uit eerder onderzoek dat een operatie een specialist mentaal en fysiek aanzienlijk belast. We willen ook graag nagaan of en hoe dit verandert bij gebruik van de robot.” Hier wordt nu verder onderzoek naar gedaan. Daarnaast wordt onderzoek opgezet naar optimale training van het robot-operatieteam. Binnen de verloskunde bestaat in MMC al veel ervaring op het gebied van teamtrainingen. Op termijn gaat MMC in samenwerking met de TU/e ook meerdere onderzoeken gericht op verdere ontwikkeling van de robottechniek volgen.

Kennis en ervaring in regio
Door deze samenwerking en wetenschappelijke onderzoek draagt MMC bij aan vernieuwing van de robotchirurgie. Daarmee blijft kennis en ervaring in deze regio behouden en kan MMC ook op langere termijn de beste en meest innovatieve ingrepen aan zijn patiënten blijven aanbieden.

Nieuw operatiecomplex
Sinds oktober vorig jaar heeft MMC op locatie Veldhoven een compleet nieuw operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik genomen. Er zijn acht nieuwe hypermoderne operatiekamers, waarvan één speciaal voor robotchirurgie. Als eerste van Nederland zet MMC hier de Senhance-robot in, die tot nu toe alleen nog elders in Europa en in Amerika gebruikt wordt. Naar schatting worden hier straks driehonderd operaties per jaar met de robot uitgevoerd.

Patiënt aan het woord:

Lees hier het ervaringsverhaal van Evelien van der Hoek-Koelewijn (63) uit Valkenswaard:Ik werd met behulp van de operatierobot geopereerd.