26 april 2019

Sedatie praktijk specialisten (SPS) winnen cliëntenjaarprijs

De sedatie praktijk specialisten (SPS) hebben de jaarlijkse cliëntenprijs van Máxima MC (MMC) ontvangen. Doordat zij sedatie mogen toedienen buiten het OK-complex kunnen patiënten tijdens hun behandeling op de eigen afdeling verblijven. Ook zorgt het voor een kortere opnameduur en een hogere patiëntveiligheid.

In MMC zijn de laatste jaren meerdere anesthesiemedewerkers opgeleid tot sedatie praktijk specialist. Erik van de Luijtelaar is één van hen: “Momenteel zijn er negen sedatie praktijk specialisten werkzaam, waarvan er twee in opleiding zijn. We dienen sedatie toe bij patiënten die een bepaalde behandeling of onderzoek ondergaan. Het is een middel wat het bewustzijn verlaagt, waardoor een onaangename procedure beter verdraagbaar is voor de patiënt. Ook neemt het angst weg.” De sedatie praktijk specialisten passen sedatie toe binnen de afdelingen chirurgie, plastische chirurgie, urologie, KNO, radiologie, gynaecologie en de hartbewaking.

Neemt taak weg
Voorheen werden patiënten bij deze behandelingen naar het OK-complex gebracht, waar zij onder algehele anesthesie (diepe, kunstmatige slaap) de behandeling ondergingen. Van de Luijtelaar noemt een cardioversie bij atriumfibrilleren als voorbeeld. “De patiënt moest voorheen wachten tot er ruimte was op de operatiekamer, waar de cardioversie onder anesthesie werd uitgevoerd. Wij (sedatie praktijk specialisten) komen nu naar de hartbewaking toe, waar de patiënt al ligt. Hij of zij hoeft dus niet naar een vreemde afdeling. Bovendien kan de patiënt na anderhalf uur naar huis; voorheen was dat een hele dag.” Een ander groot voordeel is dat de sedatie praktijk specialisten vóór, tijdens en na de behandeling de patiënt screenen en begeleiden. “Wij richten ons volledig op de patiënt. De medisch specialist kan zich daardoor volledig op de procedure richten. Het neemt dus een taak weg.”

Cliëntenprijs
Jaarlijks reikt de cliëntenraad van MMC een prijs uit aan een initiatief dat bijdraagt aan het gastvrijer, vriendelijker, zorgzamer en efficiënter maken van de zorg. De jury van deze prijs bestaat uit de voorzitter van de cliëntenraad, voorzitter van de medische staf en de voorzitter van de verpleegkundige staf van MMC. Zij kozen voor het initiatief van de sedatie praktijk specialisten, onder andere vanwege de voordelen voor patiënten en het feit dat het op veel afdelingen in MMC toepasbaar is. Daarnaast sluit het aan bij het landelijke thema ‘juiste zorg op de juiste plek’.