22 oktober 2019

Máxima MC opent gesprek: de robot de baas?

Máxima MC opent gesprek: de robot de baas?

Discussie over de toekomstige rolverdeling tussen chirurg en robot tijdens DDW

In hoeverre durven we ons in de toekomst over te geven aan operatierobots? Op de Dutch Design Week (DDW) opent Máxima MC (MMC) het gesprek over dit thema. Er worden forse stappen verwacht in het autonoom handelen van chirurgische robots. Bezoekers van de DDW worden aan het denken gezet over hun persoonlijke grenzen op dit gebied.

Robots veranderen onze zorg in toenemende mate. Vooralsnog gaat het om een aanvulling op het menselijke werk. De chirurg bijvoorbeeld is het brein achter de ingreep, de operatierobot maakt zijn handelingen nauwkeuriger. Maar de scheidslijn tussen fysieke, digitale en biologische elementen vervaagt en de autonomie van de robot komt dichterbij. Voor MMC reden om het gesprek hierover te openen. “Stel dat robots over een aantal jaren autonoom kunnen opereren. Ze beschikken over software op basis van artificiële intelligentie en een database van tienduizenden vergelijkbare operaties. Wat als de rol van de robot groter wordt dan die van de chirurg? Wie is er aansprakelijk als het misgaat? Met dat soort vragen gaan we op pad om mensen aan het denken te zetten. Dit door middel van een surrealistische omgeving, waarmee je je in een operatieomgeving waant”, aldus klinisch fysicus Joleen Blok.

Ontwikkeling robottechniek

Als landelijk koploper op het gebied van kijkoperaties nam MMC afgelopen jaar als eerste van Nederland de Senhance-operatierobot in gebruik. De robot wordt nu al ingezet ter ondersteuning bij complexe kijkoperaties op het gebied van urologie, gynaecologie en chirurgie. Met de leverancier en de TU/e, toonaangevend op het gebied van robotica, wordt er doorontwikkeld. “Tot nu toe vervangt de robot ons niet, maar vult deze het handelen aan. Samen zullen we de robotchirurgie blijven vernieuwen, zodat we kunnen bijdragen aan de beste en meest innovatieve ingrepen en deze aan onze patiënten kunnen aanbieden. Gezien de snelle ontwikkelingen op dit gebied, vinden we het belangrijk om de discussie hierover met elkaar en met onze patiënten te openen”, aldus prof. dr. gynaecoloog Marlies Bongers.

Embassy of Health

De presentatie van MMC op de DDW is onderdeel van de Embassy of Health; een samenwerking tussen Waag, Philips, Dutch Design Foundation, het Stimuleringsfonds, U CREATE en Máxima MC. Zij stimuleren het creatief en disruptief denken over de toekomst van de gezondheidszorg. Het programma van de ambassade beoogt burgers, patiënten, zorgprofessionals, beleidsmakers en anderen bewust te maken van de rol en het belang van design bij de ontwikkeling van innovatieve interventies in de zorg. Met ‘Chronic Health?’ toont de Embassy of Health de kracht van design bij transitie in de zorg: hoe ziet het zorglandschap van de toekomst eruit als er geen ziekenhuizen ‘van nu’ meer zijn?

Concept Sanne Muiser, video Thorsten Alofs