30 juni 2022

MMC ontvangt bijna 17 duizend euro voor oncologische zorg

MOC cheque Samen Sterker oncologie

Het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) heeft een cheque van bijna 17 duizend euro in ontvangst genomen van Son en Breugel Samen Sterker. Dit geld werd op 11 en 12 juni bij elkaar gewandeld tijdens een 20-uurs wandelestafette. 668 deelnemers, verdeeld over 33 teams, wandelden in totaal ruim een ton bij elkaar. Dit bedrag is verdeeld over zeven lokale en regionale doelen, waaronder het MOC.

Son en Breugel Samen Sterker zamelde geld in voor organisaties, die onderzoek doen naar kanker of zich inzetten voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met kanker. Het MOC en de andere doelen zijn aangedragen door eregasten van het evenement, bestaande uit (ex-)kankerpatiënten uit Son en Breugel, omdat zij hier zelf veel profijt van hebben gehad of nog steeds hebben. “Los van het enorme geldbedrag, dat wij in ontvangst mogen nemen, is alleen al het selecteren van ons oncologisch centrum een prachtig compliment voor ons hele team”, aldus Yvonne Uittenbogaard, binnen het MOC actief als afdelingshoofd.

Steun voor meerdere initiatieven

Het MOC gaat het bedrag inzetten voor meerdere initiatieven. Onder andere voor het realiseren van een lounge voor AYA’s (Adolescents and Young Adults), jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 39 jaar met kanker. Lieke Simkens, als oncoloog betrokken bij het AYA project, licht toe: “Onze jongvolwassen patiënten hebben vaak specifieke vragen over de gevolgen van hun ziekte en behandeling voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid, werk en relaties. Daarnaast is lotgenotencontact voor hen erg belangrijk. We gaan op ons oncologisch centrum een ruimte inrichten als huiskamer, waar deze doelgroep elkaar kan ontmoeten, zich kan terugtrekken en afleiding kan vinden tijdens de behandeling.”

Daarnaast wordt een deel van het bedrag besteed aan prehabilitatie. Dankzij prehabilitatie gaan patiënten fitter hun operatie in, herstellen zij sneller en hebben zij een kleinere kans op complicaties. Dit programma wordt binnen het MOC standaard aangeboden aan patiënten, die geopereerd worden aan darmkanker. Totdat er structurele financiering beschikbaar is voor de inzet van dit programma voor andere kankersoorten, is dit alleen mogelijk dankzij financiële steun, zoals van Son en Breugel Samen Sterker.

De rest van het geldbedrag wordt besteed aan het Integrative Medicine project, het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het aanschaffen van extra apparatuur voor hoofdhuidkoeling bij chemotherapie, waarover meer op de website van Son en Breugel Samen Sterker. Complimenten voor de toewijding en inzet van de organisatie, deelnemers en vrijwilligers.