Chirurg Karin Schenk met pensioen
‘De band met patiënten maakt het werk bijzonder’
Chirurg Karin Schenk was 16 jaar werkzaam in Máxima MC en gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker. Ze zette zich in voor het goed organiseren van de borstkankerzorg vanuit het perspectief van patiënten. Op 1 januari 2023 ging ze met pensioen. In dit interview kijkt ze terug op haar tijd als mammachirurg, haar betrokkenheid bij het Borstcentrum en de veranderingen in de zorg.
Je bent een lange tijd werkzaam geweest bij Máxima MC. Waar ben je het meest trots op?
“Het meest uitdagende waarbij ik betrokken ben geweest is de opzet van het Borstcentrum. Hier komt alle expertise op het gebied van borstkanker samen. Chirurgen, radiologen, oncologen, verpleegkundig specialisten en secretariaat; wij werken nauw samen vanaf één locatie.
De lijntjes zijn kort binnen het Borstcentrum. We hebben het zorgproces zo ingericht dat patiënten afspraken met verschillende specialisten kunnen combineren. Bijvoorbeeld onderzoek, foto’s maken en biopsie. Op de uitslag hoeft de patiënt niet lang te wachten. Meestal krijgt de patiënt al na een werkdag iets te horen. Komen patiënten voor een nacontrole, dan krijgen ze de uitslag van de mammografie (röntgenfoto van de borst) onmiddellijk. Ik ben er trots op hoe we dit hebben ingericht. Het maakt het proces voor de patiënt een stuk prettiger.”
Wat maakt het werk als mammachirurg zo speciaal?
“Allereerst is er natuurlijk de chirurgie waar ik jaren geleden bewust voor gekozen heb, het opereren. Maar naast de liefde voor het vak, vind ik de band die je met patiënten opbouwt heel bijzonder. Samen doorloop je een heel traject: het bespreken van de uitslag, maken van een beslissing over de behandeling, de behandeling zelf en vervolgens de jaarlijkse controles. Dat betekent dat je ook na een operatie nog jaarlijks contact hebt met een patiënt. Je ziet hoe patiënten hun leven oppakken. Dat is geweldig om te zien.
Daarnaast gaat klinische genetica een steeds grotere rol spelen. We zien meer vrouwen die gen draagster zijn of een belaste familiegeschiedenis hebben. Deze vrouwen worden jaarlijks gecontroleerd, vaak al vanaf een jonge leeftijd. Hierdoor bouw ik echt een band op met deze vrouwen.”
Hoe is de zorg veranderd de afgelopen jaren?
“In de jaren dat ik bij Máxima MC werkte, heb ik veel nieuwe werkwijzen zien ontstaan. Een van die werkwijzen is het principe van samen beslissen. Dit houdt in dat de patiënt en arts met elkaar in gesprek gaan over de mogelijkheden en samen de beste behandeling kiezen. Dat was vroeger niet zo.
Ook inhoudelijk heb ik het chirurgie-vak zien veranderen. Vroeger was opereren bij borstkanker vaak eerste keus. Tegenwoordig niet meer. Nu begint het traject altijd met een uitgebreid radiologisch onderzoek. Met dit onderzoek brengt de radioloog de situatie van de patiënt volledig in kaart. Vervolgens bekijken we of opereren de eerste keus is of dat we eerst starten met medicamenteuze therapie. Denk hierbij aan immuuntherapie of chemotherapie. Deze methodes worden steeds vaker voorafgaand aan de operatie toegepast.
Kiezen we wel voor opereren, dan is er tegenwoordig veel meer aandacht voor het cosmetische aspect. Dit doen we in nauwe samenwerking met de plastisch chirurgen. En ten slotte is er nog het stukje leefstijl wat meespeelt. Ook dit hoort bij het totale plaatje. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat de zorg een stuk alomvattender is geworden.”
Wat ga je doen nu je met pensioen bent?
“Veel concrete plannen heb ik nog niet. Dat komt nog wel. Ik ga in ieder geval genieten van de rust en de tijd met mijn naasten.”