Vakjury en publiek kiezen unaniem winnaar MMC Award
Van link naar rechts: Judith Verheijden, Hilde Sluijter, Carlijn de Ruijter (raad van bestuur), Louisa Spaans en Eva van Aalen
Naast de dagelijkse patiëntenzorg werken we in Máxima MC (MMC) aan betekenisvolle innovaties voor de zorg van de toekomst. Tijdens de jaarlijkse Week van de Wetenschap in MMC krijgen onze onderzoekers een podium om hun resultaten te delen met collega-zorgprofessionals en andere belangstellenden. De grote winnaar van dit jaar was Eva van Aalen, die ‘glow in the dark’ sensoren ontwikkelde voor het thuis meten van medicijnconcentraties in het bloed.
De Week van de Wetenschap startte op maandagochtend al vroeg met een wetenschapsontbijt. Onder het genot van een gezond ontbijt, pitchten onderzoekers vanuit verschillende onderzoekslijnen hun plannen en resultaten, en ontstonden nieuwe plannen voor samenwerking. De hele week was een indrukwekkend aantal van bijna 60 posters van evenveel onderzoeken te zien. Tijdens de inspiratielunch op dinsdag kregen tien genomineerde deelnemers de gelegenheid om hun poster in precies twee minuten overtuigend te presenteren. Tijdens het kenniscafé voor verpleegkundigen en paramedici was speciale aandacht voor onderzoek door deze groepen professionals en trainingen op het gebied van presenteren, implementeren, vitaliteit en professionele zeggenschap.
Wetenschapsavond
De week werd traditiegetrouw afgesloten met de bruisende wetenschapsavond. Zes onderzoekers deelden hun resultaten met de vele belangstellenden die het evenement voor het eerst in drie jaar weer live konden bijwonen. Ze hoorden over de resultaten van de internationale studie naar het verminderen van complicaties bij darmkankeroperaties door vooraf te prehabiliteren (trainen en verbeteren leefstijl), over een lichtere vorm van verdoving bij het verwijderen van vleesbomen uit de baarmoeder, over een snelle en goedkope meetmethode van de concentratie van medicijnen in het bloed met behulp van ‘glow in the dark’ sensoren, over het beter herkennen van risico’s op complicaties of overlijden bij patiënten met hartfalen, over het voorkómen van overbodige onderzoeken bij longkankerpatiënten. en over een betere en snellere diagnose van doorbloedingsproblemen van de bekkenslagader bij topwielrenners. Aan het eind van de avond blikte Carlijn de Ruijter, lid van de raad van bestuur, trots terug op de inspirerende avond en reikte de wetenschapsprijzen uit.
Winnaars wetenschapsprijzen
Judith Verheijden won de prijs voor de beste poster over verpleegkundig en paramedisch onderzoek met haar al gerealiseerde innovatie voor oncologiepatiënten. Dankzij haar vinding hebben oncologische patiënten die zijn opgenomen op de verpleegafdeling zelf toegang tot hun pijnmedicatie via een kluisje met een biometrisch slot. Patiënten kunnen zo meteen hun medicatie nemen als dat nodig is en hoeven niet te wachten op de verpleegkundigen. Bovendien leren ze zelf al wat het juiste moment is: een voordeel als ze na hun opname thuis de medicatie voortzetten.
Hilde Sluijter won de publieksprijs voor de beste wetenschapsposter over het gebrek aan bewustzijn van de risico’s van postmenopauzaal bloedverlies onder Nederlandse vrouwen. De vakjury koos de poster van Louisa Spaans, die het effect van een eenmalige zenuwblokkade vergeleek met continue pijnstilling via een katheter in de rug bij patiënten met een klaplong. De twee methoden gaven vergelijkbare pijnstilling, maar patiënten met de tijdelijke zenuwblokkade waren sneller weer uit bed en konden sneller naar huis. De grote winnaar van zowel de juryprijs als de publieksprijs is Eva van Aalen. Zij ontwikkelde bioluminescente (‘glow in the dark’) sensoren waarmee de dosering van twee soorten dure medicijnen kan worden geoptimaliseerd zonder duur laboratoriumonderzoek. In de toekomst kunnen patiënten deze test zelfs gewoon thuis doen. Het onderzoek is innovatief en de uitkomsten zijn veelbelovend. Bovendien wist Eva de complexe materie niet alleen overtuigend maar ook voor alle aanwezigen heel begrijpelijk over te brengen. Chapeau!
Slimmere, betaalbare en toegankelijke zorgoplossingen
Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijke pijler binnen Máxima MC. In dit topklinisch ziekenhuis vindt wetenschappelijk onderzoek plaats dat moet leiden tot betere, slimmere, betaalbare en meer toegankelijke zorgoplossingen. Samen met kennisinstellingen als de TU/e, Fontys hogeschool, andere zorginstellingen en het bedrijfsleven zetten zorgverleners en onderzoekers in op toegepast onderzoek en slimme innovaties. Tijdens de jaarlijkse Week van de Wetenschap in MMC krijgen onze onderzoekers een podium om hun resultaten te delen met collega-zorgprofessionals en andere belangstellenden. We hopen hiermee alle deelnemers te enthousiasmeren en inspireren om te blijven werken aan zorgverbetering, en samenwerking te bevorderen.