MMC onderzoekt nieuwe aanpak voor behandeling endometriosepijn
Máxima MC (MMC) heeft een subsidie van ruim 600.000 euro ontvangen van ZonMw voor een onderzoek naar een nieuwe aanpak voor de behandeling van pijn bij vrouwen met endometriose. Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Dit veroorzaakt vaak ernstige pijn, vruchtbaarheidsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven voor ongeveer 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ondanks behandelingen blijven veel vrouwen pijn houden na een operatie. Dit benadrukt de noodzaak voor een bredere zorgbenadering. Het onderzoek richt zich op een nieuw, gepersonaliseerd programma genaamd GRIP op Pijn.
Na een operatie blijft 10 tot 58% van de patiënten last houden van pijn. Dit onderstreept de behoefte aan een integrale zorgbenadering. Het onderzoek richt zich op een nieuw, gepersonaliseerd programma genaamd GRIP op Pijn. Dit programma combineert fysieke en psychologische behandelingen om de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het doel is ook om het dagelijks functioneren, werkvermogen en omgaan met stress te verbeteren, en de zorgkosten te verlagen.
Onderzoeksvraag en verwachting
Het onderzoek moet de vraag beantwoorden of het toevoegen van dit pijnprogramma aan de standaard zorg leidt tot een betere kwaliteit van leven. “We verwachten dat dit programma betere en betaalbare zorg zal bieden. Het programma is afgestemd op de specifieke individuele behoefte van de vrouw en zal waarschijnlijk leiden tot lagere maatschappelijke kosten door een betere kwaliteit van leven en minder ziekteverzuim”, aldus gynaecoloog Sjors Coppus.
Verwachte resultaten
“We zullen kijken naar veranderingen in de kwaliteit van leven, pijnniveaus, dagelijks functioneren, werkvermogen en de perceptie van patiënten over hun verbetering. Ook kijken we naar de kosten en efficiëntie van de zorg. Dit onderzoek kan belangrijke verbeteringen brengen in de behandeling van vrouwen met endometriose, wat hun dagelijkse leven en de algehele maatschappij ten goede komt“, sluit Coppus af.