21 november 2024

COPD-patiënten minder vaak opgenomen door samenwerking

Transmurale telemonitoring

De projectgroep van het nieuwe initiatief, met van links naar rechts staand: Loes Jacobs (e-nurse Máxima MC), Ilse Klerk – de Vries  en Nicole Steenbakkers (projectleiders Máxima MC) en zittend: Gertrude Dijkmans-Dijkman (huisarts, huisartsenpraktijk Willem van Oranje), Lidwien Graat (longarts Máxima MC), Bettina van de Vorstenbosch (verpleegkundig specialist Máxima MC) en Floor van Deursen (praktijkondersteuner, PoZoB).

EINDHOVEN – Een proefproject waarbij huisartsen en Máxima MC intensief samenwerken, is van start gegaan om COPD-patiënten beter thuis te behandelen. Met behulp van telemonitoring willen de zorgverleners patiënten meer grip geven op hun aandoening en ziekenhuisopnames verminderen. In de eerste fase zijn vijf patiënten van een huisarts gestart met het traject; iedere week sluiten zich meer patiënten van meerdere huisartsen aan.

De deelnemende huisartsen maken gebruik van het telemonitoringscentrum van Máxima MC, dat al meer dan tien jaar ervaring heeft met het digitaal begeleiden van patiënten. Sinds een jaar gebeurt dat vanuit een centraal monitoringscentrum. De betreffende COPD-patiënten zijn tot nu toe gewend om jaarlijks een afspraak te plannen met hun huisarts en tussendoor bij verergering van hun klachten. In de nieuwe werkwijze voeren deze patiënten maandelijks gevalideerde vragenlijsten in op een online systeem. Soms wordt ook het zuurstofgehalte in het bloed, de saturatie, gemeten. Deze informatie wordt gevolgd door een e-nurse, die bij afwijkingen snel kan reageren. Hierdoor hoeven patiënten niet te wachten tot hun klachten verergeren, wat vaak gebeurt omdat ze de dokter niet willen lastigvallen.

Lidwien Graat, longarts bij Máxima MC en betrokken bij het project, ziet grote voordelen: “Patiënten voelen zich veiliger omdat ze weten dat er regelmatig iemand meekijkt. Dit helpt vooral angstige patiënten, die snel onzeker zijn of zelfs in paniek raken. Die stress is niet goed voor het verloop van hun ziekte en ook niet voor hun algemene welbevinden.” Patiënten hebben ook meer grip op hun aandoening, voegt huisarts Gertrude Dijkmans-Dijkman toe: “Doordat er regelmatig contact is, kunnen we vaak snel met een kleine aanpassing een verbetering bereiken. Doordat patiënten maandelijks doorgeven wat er verandert, leren ze zelf ook veranderingen eerder op te merken en daarop voor te sorteren.”

Patiënten zijn enthousiast: “De eerste patiënten meldden zich direct aan,” vertelt huisarts Dijkmans. “De verwachting is dat deze innovatie stabiele COPD-patiënten helpt om stabiel te blijven, ” voegt praktijkondersteuner Floor van Deursen toe. Hierdoor houdt de huisarts meer tijd over om de toenemende zorgvraag aan te kunnen. Voor instabiele patiënten hopen de deelnemers te bereiken dat ze minder vaak opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis. Kortom: het biedt voordelen voor patiënt, huisarts en ziekenhuis.

Als de proef succesvol is, wordt deze uitgebreid naar meer huisartsen en andere aandoeningen. Dit is van groot belang, gezien de toenemende zorgvraag en het verwachte tekort aan zorgpersoneel in de toekomst. Dit helpt om de zorg voor alle patiënten in onze regio ook in de toekomst toegankelijk te houden.