Aanmelden DDW 2018

Hoe ziet geboortezorg eruit met een kunstbaarmoeder?

expertmeeting-geboortezorgWelke impact heeft de kunstbaarmoeder op geboortezorg in Europa? Een kunstbaarmoeder dient als vervanging van de couveuse en kunstmatige beademing om zo extreem vroeg geboren baby’s in een zo natuurlijk mogelijke omgeving extra tijd te geven te volgroeien. Een kunstbaarmoeder verhoogt niet alleen de kans om te overleven in de kritische periode van 24 tot 28 weken, maar verkleint ook het risico op hersenschade, ademhalingsproblemen en netvliesproblemen.

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) toont Máxima MC in samenwerking met Next Nature Network op de Embassy of Health voor het eerst een design als inspiratie voor een kunstbaarmoeder. Ook delen onderzoekers van de TU/e innovaties op dit gebied.

Graag nodigen wij u uit om met ons in gesprek te gaan over de ontwikkelingen rondom de kunstbaarmoeder. Dat doen we vanuit zowel medisch, ethisch als designperspectief. Ook zal een ervaringsdeskundige haar visie delen.

Vrijdag 26 oktober van 14.30 tot 17.00 uur
Innovation Powerhouse, Embassy of Health

Programma

14.30 uur
Ontvangst

15.00 uur
Dr. Hendrik Niemarkt, kinderarts Máxima MC, vertelt welke impact extreme vroeggeboorte heeft op het leven van de prematuur en wat de huidige Intensive Care voor deze baby’s (NICU) betekent.

15.15 uur
Prof. Dr. Guid Oei, gynaecoloog Máxima MC en hoogleraar fundamentele perinatologie bij de TU/e. Oei deelt zijn kennis en laatste inzichten rondom de kunstbaarmoeder.

15.30 uur
Hendrik-Jan Grievink, designer Next Nature Network, neemt ons mee in de wereld van design rondom de kunstbaarmoeder.

Korte pauze

16.00 uur
Drs. Marcel Zuijderland, filosoof, ethicus en docent aan Amsterdam UMC, belicht de ethische aspecten en dilemma’s die met voortplanting en technologie gepaard gaan.

16.15 uur
Brenda van Osch, ervaringsdeskundige, journaliste, columniste FD.Persoonlijk en schrijfster van het boek: “Het onvoltooide kind”, vertelt wat de impact is van vroeggeboorte op het leven van kinderen én ouders en deelt haar visie op de laatste inzichten rondom de kunstmatige baarmoeder.

16.30 uur
Interactie / discussie

17.00 uur
Borrel en gelegenheid om de Embassy of Health te bezoeken.

Bent u erbij?

Meld u nu aan!

geboortezorg-couveuseEmbassy of Health
De Embassy of Health is een samenwerking tussen de Waag, VanBerlo, Philips, Dutch Design Foundation, U CREATE en Máxima MC. Zij stimuleren het creatief en disruptief denken over de toekomst van de gezondheidszorg. Het programma van de ambassade beoogt burgers, patiënten, zorgprofessionals, beleidsmakers en anderen bewust te maken van de rol en het belang van design bij de ontwikkeling van innovatieve interventies in de zorg.