Chirurg Rudi Roumen neemt afscheid met koninklijke onderscheiding
Na bijna dertig jaar neemt gerenommeerd chirurg dr. Rudi Roumen afscheid van Máxima MC (MMC). Dr. Roumen is gespecialiseerd in chirurgische oncologie en de behandeling van lies- en buikwandpijn. Tijdens zijn afscheidssymposium afgelopen maand werd zijn carrière bekroond met een koninklijke onderscheiding; burgemeester Wim Wouters van gemeente Eersel benoemde hem tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit is een onderscheiding voor personen met exceptionele professionele verdiensten voor de samenleving. In dit interview blikt dr. Roumen terug op zijn tijd als chirurg, de ontwikkelingen in het vak en de wetenschappelijke onderzoeken waaraan hij werkte of heeft bijgedragen.
Zo’n dertig jaar geleden start Rudi Roumen – net gepromoveerd en opgeleid tot chirurg – zijn carrière in Máxima MC (toen nog het St. Josephziekenhuis). De prettige sfeer, het goede wetenschappelijke klimaat en de vele ontwikkelmogelijkheden zorgen ervoor dat hij er meteen op zijn plek zit: “Ik kon me hier helemaal ontplooien, kreeg de ruimte om te innoveren en werd er gestimuleerd om onderzoek te doen.” In de beginjaren richt hij zich op de chirurgische oncologie. Daarnaast voert hij als algemeen chirurg ook veel andere soorten ingrepen uit: van buikchirurgie tot hoofd-hals-chirurgie en van liesbreuken tot spataderen.
Gespecialiseerd in leverchirurgie
In de loop der jaren specialiseert dr. Roumen zich onder meer in de leverchirurgie, die regionaal in MMC is geconcentreerd: “In deze regio kwamen we er in 1995 al achter dat het zinvol is om bepaalde chirurgische zorg te concentreren. Hiervoor zochten we de samenwerking op met de chirurgen uit de andere ziekenhuizen in de regio. Samen bepaalden we onze aandachtsgebieden. In MMC legden we ons vanaf dat moment onder meer toe op de leverchirurgie. Dit was de start van ons centrum voor leverchirurgie, waar momenteel patiënten uit de gehele regio naartoe worden verwezen. Door deze concentratie van de zorg voor uitgezaaide leverkanker is een goede en duidelijk aantoonbare overlevings- en kwaliteitswinst voor patiënten bereikt.” Naast leverchirurgie richt Roumen zich vanaf dat moment op de behandeling van borst-, darm-, long- en huidkanker.
Onhoudbare buikpijn verhelpen
Daarnaast zet dr. Roumen zich sinds 2002 in om patiënten met lies- en buikwandpijn te helpen. “Samen met mijn collega dr. Scheltinga zag ik steeds meer mensen met onbegrepen buikpijn. Deze pijn kan variëren van een milde vorm tot extreme, onhoudbare pijn. We keken hen allemaal na: welke klachten hadden ze en waar in de buik hadden ze precies pijn? Op een gegeven moment opereerde ik één van hen. Die operatie verloste haar van de toen negen jaar bestaande pijn. Ook bij andere patiënten bleek de ingreep succesvol.” Na veel onderzoek introduceert dr. Roumen als eerste de diagnose van ACNES, waarbij pijn ontstaat door een beknelde zenuw in de buikwand. “Inmiddels zien we patiënten uit binnen- en buitenland. Sommigen hebben zo’n pijn dat ze in een rolstoel belanden. Het is heel bijzonder dat je iemand met deze pijn kunt helpen en diegene aangeeft zijn of haar leven weer terug te hebben. Dat raakt je diep in je hart. ACNES was lang, ook bij artsen, een vrij onbekende aandoening. Maar inmiddels is de diagnose steeds bekender. Laatst vertelde één van mijn collega’s dat zijn dochter er een vraag over kreeg bij haar tentamen geneeskunde. Dat is toch wel bijzonder.”
Ontvangst koninklijke onderscheiding (foto: gemeente Eersel)
Onderscheiding voor wetenschappelijke onderzoeken
Naast zijn werk als chirurg is dr. Roumen wetenschappelijk zeer actief. Zijn onderzoeken op het gebied van borstkanker ziet hij als één van de hoogtepunten uit zijn carrière. Een belangrijke studie is het onderzoek eind jaren ’90 naar de okselklierdissectie; een ingreep waarbij alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd werden in het kader van mogelijke uitzaaiingen. Hij kwam erachter dat deze belastende ingreep vaak onnodig uitgevoerd werd, terwijl patiënten vaak veel pijn ervaarden na deze operatie. In Zuid-Nederland droeg hij als pionier bij aan de invoering en training van de schildwachtklierprocedure, waarbij alleen de eerste lymfeklier na de tumor verwijderd wordt. “Ik ben er trots op dat ik hiermee veel vrouwen een ingrijpende operatie heb bespaard.” Daarnaast deed hij veel onderzoek naar buikwand- en liespijn. Voor zijn wetenschappelijke verdiensten op het gebied van borstkankerchirurgie en buikwand- en liespijn ontving hij in 2019 een gouden legpenning.
17 promovendi
Dr. Roumen doet niet alleen zelf onderzoek. Hij vindt het ook heel leuk om promovendi te begeleiden. In de overdrachtsruimte waar we hem spreken wijst hij trots naar de vele ingelijste proefschriften aan de muur. “Samen met dr. Scheltinga ben ik binnen de chirurgie begonnen met het begeleiden van promovendi. Uiteindelijk heb ik zelf zeventien promovendi mogen begeleiden. En het aantal proefschriften waaraan we als groep bijdragen neemt alleen maar toe. Het is leuk om te zien dat steeds meer collega-chirurgen nu ook (mee)werken aan diverse heelkundige onderzoeken.”
Samen lachen en werken
Wie of wat gaat dr. Roumen het meeste missen? “Het contact met de mensen, of het nou patiënten of collega’s zijn. Laatst realiseerde ik me dat we hier veel lachen samen; net zoals dertig jaar geleden heerst er nog steeds een fijne sfeer. En de voldoening van het samenwerken ga ik missen. Daarom ben ik blij dat ik de komende tijd nog drie promovendi mag begeleiden.” Daarnaast is hij gevraagd als voorzitter toe te treden tot de Medisch Ethische ToetsingsCommissie (METC). Ook hoopt hij meer tijd te kunnen besteden aan zijn sportieve hobby’s: “Vijf tot zes uur wandelen in de bossen, langs de Rijn of op de Veluwe. Heerlijk! Of een gezellig potje tennis of padel. En… ik hoop nu echt aan tuinieren toe te komen.”