Dikkedarmonderzoek (coloscopie)

Bij het dikkedarmonderzoek, ook wel coloscopie genoemd, bekijken we met een kijkinstrument (een scoop) het slijmvlies van de dikke darm en eventueel het laatste gedeelte van de dunne darm. Hiermee kunnen we eventuele afwijkingen opsporen die mogelijk klachten of ziekte veroorzaken. Ook kan bij een dikkedarmonderzoek een eerder gevonden afwijking of aandoening worden gecontroleerd.

De scoop die ingebracht wordt, is een vingerdikke flexibele slang die via de anus in de darm geschoven wordt. De scoop maakt opnames die de MDL-arts of verpleegkundig endoscopist rechtstreeks op een monitor kan bekijken.

Het onderzoek wordt meestal als onplezierig en soms als pijnlijk ervaren. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en wordt veelal uitgevoerd onder een roesje.

Digitale voorbereiding op uw onderzoek

In Máxima MC gebruiken we de online applicatie van Medify om u voor te bereiden op het onderzoek. Via een digitale applicatie kunt u zich thuis, in uw vertrouwde omgeving, rustig voorbereiden. Dankzij de toegevoegde vragenlijsten vindt ook meteen een screening plaats.
Lees meer over de digitale voorbereiding