Gastroscopie

Met een gastroscopie kunnen we bepaalde afwijkingen aan de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm opsporen. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een kijkinstrument, een endoscoop. Hierdoor kan de arts de binnenkant van holle organen goed bekijken. In de endoscoop bevindt zich een kleine videocamera, waardoor het onderzoek op een televisiescherm te volgen is.

Via de endoscoop kunnen we ook kleine ingrepen doen. De arts kan bijvoorbeeld een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek. Dit noemen we een biopsie. Ook kan men een bloeding stoppen of een vernauwing in de slokdarm oprekken.

Als er alleen wordt gekeken dan duurt het onderzoek slechts enkele minuten. Wanneer er biopten worden genomen of een behandeling wordt uitgevoerd, dan neemt het onderzoek meer tijd in beslag. De gemiddelde tijdsduur van het onderzoek is met de voorbereiding inbegrepen vijf tot tien minuten.

Uitslag

De arts die het onderzoek heeft verricht bespreekt direct na afloop van het onderzoek kort de bevindingen met u. De uitslag van het eventuele weefselonderzoek is echter niet meteen beschikbaar. De resultaten van het onderzoek en de eventuele verdere behandeling bespreekt de arts die het onderzoek heeft aangevraagd met u.

Digitale voorbereiding op uw onderzoek

In Máxima MC gebruiken we de online applicatie van Medify om u voor te bereiden op het onderzoek. Via een digitale applicatie kunt u zich thuis, in uw vertrouwde omgeving, rustig voorbereiden. Dankzij de toegevoegde vragenlijsten vindt ook meteen een screening plaats.
Lees meer over de digitale voorbereiding

Folders

Gastroscopie