13 februari 2018

Een alcoholpauze: wat levert dat op?

Nu we de carnavalsdagen achter ons hebben gelaten, start voor vele Nederlanders een alcoholvrije periode. Voor de actie ‘ik pas’ laten zij hun glas bier of wijn veertig dagen lang staan. Wat levert zo’n periode op? En wat zijn de schadelijke effecten van alcohol eigenlijk? Maag-darm-leverarts Martijn ter Borg geeft uitleg.

“Dagelijks zie ik de effecten van zwaar alcoholgebruik voorbijkomen. Maar ook mild drankgebruik kan schade opleveren. We weten allemaal dat alcohol niet goed voor je is, net als roken. Toch wordt drinken veel meer sociaal geaccepteerd. We houden nu eenmaal van een drankje. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat alcohol op langere termijn risico’s geeft. Overmatig drankgebruik kan leiden tot leverontsteking en uiteindelijk verlittekening van de lever. Maar het geeft ook licht vergrote kans op het krijgen kanker. We weten bijvoorbeeld dat alcohol bijdraagt aan het ontstaan van borstkanker, darmkanker, leverkanker en slokdarmkanker.”

Korte termijn
“Nu is het niet zo dat een glas wijn direct schade aan je lijf oplevert. Wanneer het wel schadelijk wordt verschilt per individu. Het is in elk geval voor iedereen goed om eens een pauze in te lassen. Naast het feit dat je lever in een betere staat is wanneer je niet drinkt, draagt het bijvoorbeeld bij aan gewichtsverlies en een betere hydratatie en nachtrust. Het helpt natuurlijk niet als je na deze maand weer volop gaat drinken. Dat werkt net zomin als een crashdieet om gewicht te verliezen. Maar het is goed om er een keer bij stil te staan. Een actie als ‘ik pas’ helpt bij bewustwording, daar dragen wij dan ook graag ons steentje aan bij. Doe jij ook mee?”