Brigitte: ‘Mijn kinderen hebben hun moeder weer terug’

Brigitte: ‘Mijn kinderen hebben hun moeder weer terug’

Brigitte Willemse (44) uit Herpen was altijd al te zwaar. Na een lange periode van jojo-en gooit ze het roer volledig om: ze wil haar leven drastisch veranderen en ondergaat een gastric bypass. Nu, bijna drie jaar later en 45 kilo lichter, heeft ze naar eigen zeggen haar leven terug.

“Het was het overlijden van mijn man dat me aan het denken zette. Met mijn gezondheid zou ook ik mijn drie kinderen niet op zien groeien. Er moest iets gebeuren”, vertelt Brigitte. Op eigen kracht afvallen en op gewicht blijven lukt haar echter niet, ondanks talloze pogingen. “Niks werkte. Na de zoveelste poging werd ik radeloos, ik heb zelfs afslankpillen besteld via internet. Met mijn kinderen kon ik niet meer goed spelen en elke situatie waarin mijn gewicht me belemmerde loste ik op met zelfspot. Ik speelde altijd de clown. Als obesitaspatiënt verzin je telkens de raarste uitvluchten. En het ergste was: ik kwam er altijd mee weg. Maar diep van binnen werd ik steeds ongelukkiger. En steeds dikker.”

Brigitte besluit dat het zo niet verder kan en stapt naar haar huisarts voor een doorverwijzing. Inmiddels heeft ze een nieuwe vriend, die haar accepteert hoe ze is, maar haar gelukkig ook volledig steunt in dit besluit. In het ziekenhuis blijkt dat ze slaapapneu heeft. “Ik had geen idee dat dat kwaad kan. Het is door die apneu dat ik in aanmerking kwam voor de operatie. En toen ging het snel. Ik werd geopereerd door dokter Leclercq en al snel mocht ik terug naar huis. Dat was in het begin best eng; wat kon ik eten? Zou het wel goed gaan?” Al gauw weet ze een ritme te vinden en begint het afvallen onder begeleiding van het obesitasteam van MMC.

“Inmiddels ben ik 45 kilo kwijt, wat een verademing is dat! Ik geniet nu weer van wat ik eet en ga er veel bewuster mee om. Afgelopen zomer ben ik in Kroatië gaan mountainbiken met mijn kinderen en was ik als eerste boven. Ze konden hun ogen niet geloven. En ik zelf eigenlijk ook niet. Het was een overwinningsmoment. ‘Mama is mama weer’, zeiden ze. Ik zit niet meer strak in stoelen, kan rennen en springen. Ik leef weer! Na de operatie had ik nog wel last van loshangend vel. Vanwege de vele klachten die ik had, vergoedde de zorgverzekeraar de behandeling daarvoor gelukkig. Precies twee jaar na de gastric bypass kreeg ik een buikwandcorrectie bij dr. Wilmink. Er is daarbij nog bijna drie kilo aan overtollige huid verwijderd.”

Dit jaar gaat Brigitte met haar gezin naar Spanje en trekt ze voor het eerst in lange tijd een bikini aan. “Opnieuw een overwinning. Wie had dat gedacht? Als ik in het ziekenhuis ben voor controle en mensen tegenkom die aan het begin van het traject staan, zou ik het liefst mijn duimen opsteken en zeggen ‘kijk naar mij, alles komt goed’. De spanning op hun gezichten is zo herkenbaar. Ik hoop dat ook zij deze kans krijgen.”

Meer ervaringsverhalen

Vraag het informatiepakket aan