‘Ik durf nu vaker naar voren te stappen’

‘Ik durf nu vaker naar voren te stappen’

In navolging van zijn moeder ondergaat ook Roberto de Looijer een gastric bypass operatie in Máxima MC (MMC). Nu, één jaar later, is hij 36 kilo lichter en een dosis zelfvertrouwen rijker.

We spraken Roberto en zijn moeder Hélène een jaar geleden. Roberto, toen 18 jaar en bezig met een koksopleiding, stond op het punt een gastric bypass operatie te ondergaan. Zijn moeder deed dat in 2017. “Twijfels waren er niet. Het scheelt dat ik, dankzij mijn moeders ervaring, niet in het duister taste. Ik wist precies wat ik kon verwachten. Bovendien heb ik vóór de operatie genoeg pogingen ondernomen om af te vallen. Dan viel ik twintig kilo af en kwamen er weer tien bij. Ik zag bij mijn moeder dat een operatie een blijvende gewichtsverandering teweeg kan brengen.”

Kapotte knieën

Op school merkte Roberto steeds meer lichamelijke klachten op. “Na een dag in de keuken had ik veel last van mijn enkels, knieën en onderrug.” Zijn moeder Hélène vult aan: “Toen Roberto 18 jaar werd, zei ik tegen hem: bij mij zijn mijn knieën kapot en blijven ze kapot. Jij hebt de kans om dat voor te zijn. Bovendien voel ik me enorm goed bij de gastric bypass operatie.” Met de woorden van zijn moeder in zijn achterhoofd meldde Roberto zich aan voor een intakegesprek. Hij krijgt uiteindelijk een positief advies en op 10 oktober 2018 wordt Roberto geopereerd.

Geen klachten

“De eerste twee weken na de operatie vond ik wel heftig”, zegt Roberto. “Omdat je dan op vloeibaar eten moet leven. Op een gegeven moment krijg je zin in vast voedsel. Maar verder kan ik geen moeilijkheden opnoemen.” Met gezonde jaloezie reageert Hélène: “Je denkt: moeder en zoon, dezelfde operatie, dezelfde klachten. Maar Roberto heeft nergens last van en ik moet goed opletten om geen dumping te krijgen. De eerste dumping die ik kreeg, was beangstigend. Ik was alleen thuis en kreeg, al zwetend, erge hartkloppingen. Dat hoop ik nooit meer mee te maken.”

Begeleiding

Heel geleidelijk viel Roberto af. “Bij anderen vliegen de kilo’s er direct na de operatie af, waarna het afvallen op een gegeven moment stopt. Bij mij is het heel rustig gegaan, maar blijft het getal op de weegschaal nog altijd dalen. Ik hoop uiteindelijk onder de 100 kilo te komen. Dat is nog zo’n 2 tot 3 kilo.” Na de operatie wordt Roberto in MMC begeleid, met voeding en bewegen en op mentaal vlak. Zo zijn er individuele controles, groepsbijeenkomsten en wordt er onder begeleiding van een fysiotherapeut of bewegingsagoog gesport. “De begeleiding in MMC is erg goed. Bij de groepsbijeenkomsten hoor je ook hoe het met anderen gaat, die dezelfde operatie zijn ondergaan. Ik was er iedere keer de jongste, maar dat maakte me niet uit. Toch herken je bepaalde zaken. Dat praat makkelijk.” Hélène: “En je kunt elkaar af en toe een tip geven. Ik heb met één van hen zelfs nog steeds contact.”

Steviger in schoenen

De operatie heeft Roberto lichamelijk en mentaal veranderd. “Ik merk goed dat ik die 36 kilo extra niet meer meesleep. Ik ben minder snel moe en heb geen last meer van mijn knieën, enkels en rug. Daarnaast heb ik meer zelfvertrouwen. Ik ben nog steeds stevig, maar ik val – op een positieve manier – wel minder op.” Hélène: “We hebben ons weleens een kermisattractie gevoeld, omdat we veel starende blikken kregen. Dat is nu niet meer. Nu is Roberto één van de velen. Het valt me op dat hij steviger in zijn schoenen staat. Roberto kwam altijd wel voor zichzelf op, maar nu op een andere manier. Hij zit bijvoorbeeld in het bestuur van de rallyclub en ik zie hem daar nu meer naar voren treden.” Roberto herkent dat. “Eerst was ik wat meer op de achtergrond bezig en nu durf ik ook naar voren te stappen. Ik ervaar meer vrijheid.”

Meer ervaringsverhalen

Vraag het informatiepakket aan