11 augustus 2015

Grote verschillen in werking multivitamine na gastric bypass

tekort vitamines maagverkleining

Voor haar opleiding tot verpleegkundig specialist onderzocht Sandra Cosijns van Obesitas Centrum Máxima de effectiviteit van verschillende merken multivitamine na een gastric bypass operatie.

Een gastric bypass is een ingreep die de maag verkleint en de dunne darm omleidt. Deze aanpassingen zorgen voor een verminderde opname van calorieën, maar ze zorgen ook voor een verminderde opname van vitamines. Na een gastric bypass krijgen patiënten daarom altijd het advies om levenslang multivitamine te nemen om een tekort te voorkomen. Deze vitaminestatus wordt door regelmatig bloedonderzoek gecontroleerd. Onduidelijk is nog welk vitaminepreparaat het beste is om dit mogelijke tekort te voorkomen.

Onderzoek naar multivitamine

In het onderzoek werden 89 patiënten een jaar lang intensief gevolgd. De helft van deze patiënten nam het vitaminepreparaat van Kruidvat Compleet van A-Z, de andere groep nam preparaat WLS forte van Fit For Me. Dit laatste preparaat is speciaal ontwikkeld voor patiënten die een gastric bypass hebben ondergaan, maar is duurder dan de Kruidvat vitamines.

Het onderzoek van Cosijns wijst uit dat ruim 25% van de patiënten die Kruidvat vitaminen gebruiken na een jaar een dermate tekort hadden aan Vitamine B12 dat dit met een injectie vitamine B12 moest wordt opgelost. Ruim 6% van deze groep had een ernstig tekort aan ijzer in hun bloed dat verholpen moest worden.

Van de groep die het supplement van Fit For Me gebruikte, had slechts een kleine 5% extra vitamine B12 nodig. Nog 5% had een tekort aan ijzer. Er was ook een groep die overstapte van het gebruik van de vitaminen van Fit For Me naar het Kruidvat-preparaat. In die groep zag de onderzoekster dat bij 29% van de patiënten een fors tekort aan vitamine B12 ontstond. Daarnaast had ruim 16% van die groep patiënten extra ijzer nodig.

Binnen de groep die overstapte van Kruidvat naar Fit For Me liep geen enkele patiënt een tekort aan vitamine B12 of ijzer op. Tekort aan vitamine B12 kan hoofdpijnklachten, lusteloosheid en vermoeidheid veroorzaken. Ook een tekort aan ijzer kan ernstige vermoeidheidsklachten geven.

Nieuwe richtlijn

Obesitas Centrum Máxima voert op basis van deze onderzoeksresultaten per 1 september nieuwe richtlijnen in wat betreft vitaminegebruik bij gastric-bypass-patiënten.

Meer informatie

Lees meer over begeleiding na de operatie