Raaijmakers, mw. E.F.J.

Raaijmakers, mw. E.F.J.

  • Functie neuroloog
  • Contact 040 888 84 10
  • Aandachtsgebieden Cognitieve neurologie, hoofdpijn

Drs. E.F.J. (Yvonne) Raaijmakers volgde de opleiding tot neuroloog in het Universitair Medisch Centrum van Maastricht (MUMC+). Daar heeft zij zich verder verdiept in haar aandachtsgebied cognitieve neurologie op de geheugenpolikliniek binnen de vakgroep psychiatrie van het MUMC+.

In samenwerking met deze afdeling is een studieproject opgestart waarbinnen onderzoek wordt gedaan naar het dementiesyndroom primair progressieve afasie. Naast de werkzaamheden van een allround neuroloog en het aandachtsgebied cognitieve neurologie hebben ook neuro-intensive care en hoofdpijn haar bijzondere interesse.

Een korte kennismaking.

Specialisatie
“Ik heb twee aandachtsgebieden binnen de neurologie. Tijdens mijn studie heb ik onderzoek gedaan naar een bijzondere vorm van dementie: primair progressieve afasie. Daarom is dementie een van mijn aandachtsgebieden gebleven. Dit wordt cognitie genoemd en dit houden alle denkfuncties in. Daarnaast wil ik me binnen MMC gaan richten op de hoofdpijnpatiënt.”

Passie
“Als kind wilde ik geen arts worden. Wel was ik altijd geïnteresseerd in biologie, vandaar dat ik dit ook een periode gestudeerd heb. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor het werken met mensen. Ik vind daarbij de raakvlakken tussen psychologie, psychiatrie en neurologie erg interessant. Ons vakgebied staat nooit stil, er zijn nog steeds veel nieuwe ontwikkelingen. Vroeger kreeg je te horen dat je aan dementie leed en dan was je klaar, nu kunnen we veel meer voor patiënten betekenen.” En we zijn er nog lang niet, maar de wetenschap is volop in gang.

Ambitie
“Ik zie ook patiënten op de geheugenpolikliniek. Dit is een prettige multidisciplinaire benadering voor de patiënt met geheugenproblematiek. Binnen de polikliniek ga ik me verder in het bijzonder richten op de hoofdpijnpatiënt. Uiteindelijk willen we voor de hoofdpijnpatiënt een polikliniek waar ze laagdrempelig naar toe kunnen, waar ze zich gehoord en begeleid voelen. We hopen dat mensen die langer met meer of minder ingewikkelde hoofdpijnen rondlopen hun weg hier naartoe vinden.”

En verder..
“Ik vind het menselijk contact leuk, het is een groot onderdeel van ons vak. Binnen neurologie is het verhaal van de patiënt vaak net zo belangrijk als een scan of aanvullend onderzoek. Als niet al belangrijker.”