Het inzetten van thuiszorg is mogelijk wanneer u een indicatie heeft voor thuiszorg. Voor het inschatten van deze indicatie, wordt de zogenaamde “Schijf van vijf” gebruikt. Met de “Schijf van vijf” wordt gekeken naar:
wat een patiënt zelf nog kan;
welke hulpmiddelen er ingezet kunnen worden, om de zelfredzaamheid te behouden;
wat familie of mantelzorg kan bieden;
welke sociale netwerken en/of ander instanties hulp kunnen bieden;
welke professionele zorg noodzakelijk is.
Voor meer informatie kunt u de onderstaande websites van thuiszorgorganisaties bekijken:
Wanneer u een gezonde, vitale partner heeft, komt u niet in aanmerking voor kortdurende zorgtaken (korter dan 3 maanden), zoals lichaamsverzorging. Van uw partner wordt verwacht dat hij/zij deze taken op zich neemt, tenzij uw partner zelf een handicap of beperking heeft of overbelast is als gevolg van de ziekte/beperking van een gezinslid. De onderstaande websites bieden informatie voor mantelzorgers.
Mocht er thuiszorg nodig zijn wat niet door mantelzorger(s) opgevangen kan worden, zal dit door de verpleegkundige doorgegeven worden aan de transferverpleegkundige. De transferverpleegkundige regelt de aanvraag voor de benodigde zorg. Zodra u thuis komt uit het ziekenhuis start de hulp en/of zorg. Het is belangrijk om te weten dat de thuiszorgaanvraag vanuit het ziekenhuis gewijzigd kan worden. De wijkverpleegkundige die u thuis bezoekt, stelt namelijk de definitieve indicatie thuis. Bij schaarste kan het voorkomen dat de benodigde zorg niet direct, of helemaal niet opgestart kan worden. Er wordt dan, indien nodig, samen met u en uw naasten gekeken naar alternatieven.
Soms kan particuliere zorg een optie zijn als er geen reguliere thuiszorg beschikbaar is. Vanwege de kosten die hierbij komen kijken, kan dit niet altijd via het ziekenhuis geregeld worden. Wel kunt u zelf contact opnemen met deze organisaties.
Wanneer u na ontslag uit het ziekenhuis niet rechtstreeks naar huis wilt gaan en niet in aanmerking komt voor een wettelijk geregelde opname in een zorginstelling, kunt u ervoor kiezen om te verblijven in een zorghotel. Het verblijf in een zorghotel is uw eigen keuze. In dat geval bespreekt en regelt u zelf een plek. Aan een zorghotel zijn kosten verbonden. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn voor u en of u een vergoeding krijgt. Dit is afhankelijk van uw aanvullende polis. Meer informatie:
(tijdelijke) Opname in verpleeg- of verzorgingshuis na uw ziekenhuisopname
Aanvraag opname in verpleeg- of verzorgingshuis
Als uw gezondheid en conditie het om medische redenen niet toelaten om na de ziekenhuisopname met ontslag naar huis te gaan, kan de transferverpleegkundige een (tijdelijke) plaats voor u aanvragen in een revalidatiecentrum of verpleeghuis. Er zijn hiervoor verschillende opties, afhankelijk van de hoeveelheid zorg die u nodig heeft en de duur hiervan. Het kan zijn dat er sprake is van een wachtlijst, alvorens u opgenomen kunt worden
Wanneer uw beperkingen van chronische aard zijn. Kunnen de onderstaande websites handvaten bieden.
Palliatieve zorg is zorg in de laatste levensfase en is gericht op de behandeling van ziekteverschijnselen zoals pijn, benauwdheid en angst met als doel kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. Palliatieve zorg kunt u zowel thuis als in een zorginstelling ontvangen. Ook hierbij kan de transferverpleegkundige hulp bieden.
Contactgegevens
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bellen met de afdeling transmurale zorg. Het telefoonnummer is 040 – 888 6070. U kunt ook een e-mail sturen naar tz.secretariaat@mmc.nl