Palliatieve zorg

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is de zorg voor mensen bij wie genezing van ziekte niet meer mogelijk is. Deze vorm van zorg richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven door het verlichten van symptomen en het bieden van ondersteuning. Palliatieve zorg is gericht op lichamelijke klachten, maar ook op het beperken van klachten op psychisch, sociaal en zingevingsniveau.

Méér dan alleen zorg in de laatste levensfase

Bij palliatieve zorg wordt vaak gedacht aan patiënten met een ongeneeslijke vorm van kanker. Palliatieve zorg wordt ook ingezet bij mensen met andere vormen van een ongeneeslijke ziekte, zoals COPD, dementie, ALS, hartfalen of neurologische aandoeningen. Palliatieve zorg is heel breed en bekijkt veel verschillende problemen tegelijkertijd, waarbij meerdere disciplines samenwerken om de patiënt zo goed mogelijk te ondersteunen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een diëtiste, logopediste, psycholoog of andere specialismen binnen het ziekenhuis.

Vanaf het moment dat duidelijk is dat een ziekte niet meer te genezen is, kan palliatieve zorg worden ingezet. Ook als er nog sprake is van levensverlengende behandelingen kunnen klachten, die u ondervindt van de ziekte, worden bestreden. De fase waarin palliatieve zorg verleend kan worden kan dagen, weken, maanden of soms zelfs jaren duren. We streven naar een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor u en uw naasten.

Palliatieve zorg bij MMC

MMC heeft een speciaal team (consulententeam) dat zich bezighoudt met palliatieve zorg. Het palliatief team geeft advies aan uw behandelaar (arts of verpleegkundige). Gericht op bieden van verlichting bij lichamelijke klachten, vragen en angsten. Doormiddel van samen beslissen wordt gekeken wat belangrijk is in deze fase van uw leven. Hierbij is er aandacht voor uw thuissituatie en uw naasten. Uw wensen en behoeften zijn daarbij altijd het uitgangspunt. Voor meer informatie over samen beslissen zie: Samen beslissen over uw behandeling

Goed om te weten is dat uw behandelaar verantwoordelijk blijft voor uw behandeling en verzorging. Het palliatief team is hierop aanvullend en ondersteunend.

Spreekuur voor palliatieve zorg

Bij zowel lichamelijke- als psychosociale klachten als gevolg van uw ongeneeslijke ziekte kan uw huisarts u doorverwijzen naar het spreekuur palliatieve zorg op het MOC. Een palliatief verpleegkundige en een palliatief arts bespreken met u uw klachten en vragen. Zij bieden u ondersteuning en brengen een gezamenlijk advies uit naar uw huisarts of specialist. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan advies over het starten of stoppen van bepaalde medicatie of het starten van bijvoeding.

Palliatieve zorg tijdens uw opname in het ziekenhuis

Mocht u tijdens opname in het ziekenhuis behoefte hebben aan een gesprek met een palliatief consulent, dan kunt u dat aangeven bij uw behandelend arts of verpleegkundige. Ook uw behandelaar kan het van meerwaarde vinden om u dit aan te bieden. In dit gesprek komen de vier dimensies van palliatieve zorg aanbod: fysiek, psychisch, sociaal en zingeving.

Unit voor palliatieve zorg (PZU)

Als opname nodig blijkt is er in MMC een speciale afdeling voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU). Deze afdeling is onderdeel van de verpleegafdeling oncologie. In overleg met uw behandelend arts kunnen palliatieve, oncologische patiënten hier voor korte tijd worden opgenomen. Voor meer informatie over palliatieve zorg in de oncologie zie: Palliatieve zorg – Oncologie.

 

Team

Palliatief team bestaat uit:

  • Dr. Vreugdenhil, internist-oncoloog
  • Dr. Simkens, internist-oncoloog
  • Dr. Thijssen, huisarts en kaderarts palliatieve zorg
  • Dr. van Rens, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg
  • D. Duis, physician assistant (i.o)
  • L. Vosters, palliatief consulent
  • M. Schellens, palliatief consulent
  • A. van Winkelhof, palliatief consulent
  • F. Tegenbosch, palliatief consulent

Wij werken samen met andere zorgverleners zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld contact met uw huisarts en thuiszorg (VTT-team).

Wil u meer lezen over palliatieve zorg?

Op de website https://overpalliatievezorg.nl/ vindt u meer informatie over palliatieve zorg.

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.