Peritoneale dialyse

Peritoneale dialyse, ook wel buikspoeling genoemd, is een dialysevorm die de patiënt zelfstandig uitvoert in de eigen omgeving. Dat kan overdag handmatig (CAPD) zijn of ’s nachts via een machine (APD).

Peritoneale dialyse is bedoeld voor nierpatiënten die moeten dialyseren, omdat de nierfuncties niet meer goed werken. Eén van die functies is het zuiveren van bloed. Bij peritoneale dialyse wordt het bloed in het lichaam gezuiverd via het buikvlies.

Voorbereiding

  • Er wordt via een operatie een slangetje in de buikholte gebracht. Dit dient als toegang om schadelijke afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed te verwijderen en nuttige stoffen toe te voegen.
  • Nadat u volledig hersteld bent van de operatie bereiden onze dialyseverpleegkundigen u heel intensief, drie tot vijf dagen lang, bij u thuis voor op de behandeling. Desgewenst kan de wijkverpleegkundige daarna ondersteunen bij het uitvoeren van de behandeling.

Continue Ambulante Peritoneale Dialyse

Bij Continue Ambulante Peritoneale Dialyse (CAPD) verwisselt u overdag handmatig de spoelvloeistof die het bloed zuivert. Voordeel is dat u niet aan een apparaat gebonden bent, wat bewegingsvrijheid oplevert. Voor de behandeling laat u de inhoud van een zak schone spoelvloeistof in de buikholte lopen. Dit blijft enkele uren in de buik. Hierna laat u het spoelvloeistof met afvalstoffen in een andere zak lopen. Dit proces herhaalt zich vier tot vijf keer per dag.

Automatische Peritoneale Dialyse

Automatische Peritoneale Dialyse (APD) gebeurt machinaal ’s nachts via een katheter. Hierbij is negen uur bedrust vereist. In samenspraak met de nefroloog stelt de dialyseverpleegkundige de machine vooraf in op maat. Zo wordt elke nacht automatisch het juiste aantal spoelingen uitgevoerd, met het juiste volume en tijdsverloop. Voordeel is dat u overdag vrij bent in uw handelingen.

Controle

U komt iedere zes weken voor controle bij de nefroloog en de dialyseverpleegkundige op de polikliniek. Zijn er calamiteiten of vragen, neem dan gerust contact op met de dialyseverpleegkundigen. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Voor wie?

Peritoneale dialyse is vooral geschikt voor patiënten die redelijk zelfstandig zijn en/of goede ondersteuning krijgen van familie of een wijkverpleegkundige.  U moet dagelijks de bloeddruk in de gaten houden, het gewicht controleren en kijken of het uitgelopen dialysaat nog helder van kleur is. Hiermee kunt u signaleren of er sprake is van buikvliesontsteking (peritonitis).