Patiëntenvakantie

Het wordt door nierpatiënten van Máxima MC gezien als één van de hoogtepunten van het jaar: de patiëntenvakantie van Dialysecentrum Máxima MC. Samen met hun partner of familie én onder deskundige begeleiding even weg uit het ziekenhuis, om tien dagen lang te verblijven in een gemoedelijke omgeving. Dat voelt toch anders.

Het jaarlijks terugkerende fenomeen vindt al ongeveer dertig jaar plaats. Naast dialyserende nierpatiënten gaan ook enkele getransplanteerde nierpatiënten en soms ook predialysepatiënten mee. Dialysecentrum Máxima MC organiseert de geheel verzorgde reis onder andere door de inzet van haar personeel. Ook wordt zij gesteund door de Nierstichting en Stichting Máxima. Met hun steun is het mogelijk om de vakantie voor de dialysepatiënten betaalbaar te houden.

Vakantie Boppard (Duitsland) 2018

5 juni 2018 zijn we weer met onze dialyse patiënten op vakantie geweest in het pittoreske Boppart.  Boppard is een plaats aan de Rijn, net onder Koblenz. We, vier verpleegkundigen van het dialysecentrum Maxima MC en één vrijwilliger, hebben weer een heel fijne vakantie gehad met onze dialyse patiënten. Hieronder staat een verslag van een dialyse patiënt.                        

Afgelopen jaar ben ik gestart met de dialyse behandeling en toen mij gevraagd werd of ik mee op de patiëntenvakantie naar Duitsland heb ik dan ook even getwijfeld. Ik heb er toch voor gekozen om mee te gaan, hoewel ik het in het begin erg vreemd vond.  Je gaat met mensen die je niet goed kent, sommige had ik wel eens gezien in het dialyse centrum, maar toch. Ook heb ik de eerste dagen echt even mijn plekje moeten vinden, je gaat met een groep waarvan de meeste al vaker mee geweest zijn en ook veel partners. Ik heb mede dankzij de verpleegkundige mijn draai gevonden en me enorm geamuseerd. Genoten heb ik van de mooie omgeving, de Rijn, het heuvelachtige landschap. Als ik terugdenk geniet ik nog van het moment dat ik over het water kijk en in de verte als een miniatuur de trein zie in de bergen. Op de Rijn zie je zoveel boten, ook wij hebben een rondvaart gedaan over de Rijn. We hebben vele plaatsjes bezocht, oa Koblenz en op de terrasjes heb ik heerlijk genoten van een heerlijk glaasje wijn. We zijn ook met een gondel de hoogte in gegaan, over de Rijn, waar we zijn gaan kijken bij een Fort. De 1e dagen was het erg heet. Ben mezelf deze vakantie ook erg tegengekomen, mijn lichamelijke conditie is niet meer wat het geweest is. Ook daarin werd ik ontzettend geholpen, op momenten dat het even niet meer ging werd ik in de rolstoel door de verpleegkundige rondgereden, zodat ik toch aan alle activiteiten deel kon nemen. Het hotel was goed, de dialysebehandeling gingen gewoon door, en het dialyse centrum was op loopafstand van het hotel. Een mooie ervaring, waarvan ik nog steeds na geniet.Mocht er weer een vakantie komen, georganiseerd door ons centrum dan ga ik weer mee.

Hulp bij vakantiedialyse buiten MMC

Wanneer u alleen, met uw partner of met uw gezin in binnen- of buitenland op vakantie wilt, kunt u voor advies aankloppen bij uw dialyseverpleegkundige. De verpleegkundigen informeren of er een dialysecentrum in de buurt van uw vakantieadres aanwezig is en wat daar de dialysemogelijkheden zijn. Ook zetten zij zich in voor het uitwisselen van alle benodigde gegevens. De medisch maatschappelijk werker van MMC helpt vervolgens bij het verkrijgen van toestemming van de zorgverzekeraar.