Predialyse

Predialyse: zo noemen we de fase tussen diagnose en dialyse van nierpatiënten. Wanneer u te horen krijgt dat uw nier of beide nieren niet goed functioneren, kan dat een grote schok zijn. Het dialyseteam van Máxima MC vangt u op en begeleidt u bij het maken van een keuze voor de dialysevorm. Dit noemen we predialyse.

Doel

Predialyse heeft een tweeledig doel: door de resterende nierfunctie zo lang mogelijk in stand te houden, onder andere door gezond te leven, wordt geprobeerd de dialyse uit te stellen. Daarnaast geeft het de medisch specialisten tijd om u te begeleiden bij de keuze voor de dialysevorm die het beste bij u past.

Werkwijze

Na de diagnose krijgt u afspraken bij de behandelend specialist, een medisch maatschappelijk werker, een diëtist en dialyseverpleegkundigen.

 • Dialyseverpleegkundige
  U start met drie gesprekken van ongeveer een uur met de dialyseverpleegkundige, aan wie u uw vragen kunt stellen en met wie u de verschillende dialysevormen bespreekt.
 • Medisch maatschappelijk werker
  De medisch maatschappelijk werker bezoekt u vervolgens thuis, om de gevolgen van uw behandelingskeuze voor het dagelijkse leven te bespreken.
 • Diëtist
  Na een consult met de diëtist krijgt u een persoonlijk voedingsadvies.
 • Nefroloog
  De nefroloog is de medisch specialist die zich bezighoudt met nierziekten. Hij of zij houdt de bloeddruk in de gaten en behandelt bijkomende lichamelijke klachten, zoals bloedarmoede. Waar nodig wordt de medicatie aangepast.

Daarna worden vervolgafspraken ingepland.

Folders

Predialyse