14 september 2021

Al fietsend de dialysebehandeling door

Deze zomer is op de dialyseafdeling van Máxima MC (MMC) een ‘dialysefiets’ in gebruik genomen. Tijdens de dialysebehandeling fietst de patiënt op deze speciale dialysefiets. Hierbij kunnen routes gefietst worden in een virtuele omgeving. Zo komt de patiënt ook tijdens de behandeling in beweging.

Bewegen is gezond, dat weet iedereen. Maar wat als je door je aandoening minder sterk bent en een verminderde conditie hebt? Wat als je bovendien 3 keer per week, 4 uur aan de dialysemachine aangesloten bent?

Uit onderzoek blijkt dat fietsen tijdens dialyse positieve effecten heeft. De patiënt verbetert zijn conditie en spierkracht. Ook heeft het een positief effect op de bloedcirculatie. De dialysebehandeling blijkt bovendien efficiënter en effectiever te verlopen. Patiënten waarderen het gebruik van de fiets. De tijd verloopt gevoelsmatig sneller en er worden minder ongemakken tijdens de dialyse ervaren. Het fietsen wordt daarom, als het mogelijk is, bij de dialysebehandeling geïntegreerd. De fiets wordt geplaatst over de stoel of het bed waar de patiënt de dialysebehandeling doorloopt. Compleet met een tablet die de fietsroutes laat zien.