Drie vragen over vitaminetekorten na een gastric bypass
Na een gastric bypass hebben patiënten vaak vragen over het innemen van vitaminesupplementen. Hoe zit het ook alweer precies met mogelijke tekorten aan ijzer en B12? Verpleegkundig specialist Sandra Cosijns deed uitgebreid onderzoek naar het vitaminetekort en beantwoordt hier de meest gestelde vragen.
Waarom aanvullende multivitamines na een gastric bypass?
“Bij een gastric bypass wordt niet alleen de maag verkleind, ook wordt de darm omgeleid. Hierdoor wordt de opname van calorieën beperkt, maar worden er ook minder vitamines opgenomen. Hierdoor kan er een tekort aan vitamines en mineralen in het lichaam ontstaan. Patiënten wordt daarom altijd geadviseerd om levenslang multivitamine te nemen om onder andere B12-deficiëntie te voorkomen. Tijdens controleafspraken in het ziekenhuis bekijken we de vitaminestatus in uw bloed.”
Welke multivitamines kan ik het beste nemen?
“Vroeger werd standaard multivitamine van de drogist gebruikt. Dat bleek echter niet voldoende voor iemand na een gastric bypass. Het verschilt natuurlijk per persoon wat werkt. Maar na recent onderzoek onder onze patiëntengroep raden we nu multivitamine aan die speciaal ontwikkeld is voor na een maagverkleining. Deze vitaminepillen bevatten onder andere twintigduizend keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 en hebben bij vrijwel iedereen voldoende effect, zonder oprispingen.”
Wat als er toch een vitaminetekort ontstaat?
“Een tekort aan vitamine B12 kan hoofdpijnklachten, lusteloosheid en vermoeidheid veroorzaken. Een ijzertekort zorgt voor ernstige vermoeidheid. De vitaminepillen die we aanraden zijn echter speciaal ontwikkeld voor na een maagverkleining. We hebben met deze pillen nog vrijwel geen tekorten gesignaleerd. Mocht dat wel het geval zijn, dan zien we dat direct terug bij een controleafspraak en kunnen er maatregelen genomen worden. Dat maakt de afspraken in het ziekenhuis zo belangrijk.”
Meer over wat een vitamine B12 tekort precies is en hoe dit veroorzaakt wordt, lees je op de website van de Maag Lever Darm Stichting.