Mobiliteitsproblemen

Bij ouderen kunnen mobiliteitsproblemen voorkomen, zoals veelvuldig of zonder duidelijke oorzaak vallen of slechter lopen en bewegen.

Oorzaak mobiliteitsproblemen

De meeste mobiliteitsproblemen bij ouderen worden veroorzaakt door aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ofwel de botten, spieren en pezen die ervoor zorgen dat iemand kan bewegen. Voorbeelden daarvan zijn reuma, artrose en rugklachten. Maar ook een verminderd uithoudingsvermogen, verslechterde motoriek, afgenomen spierkracht en een (eerder) valongeluk kunnen de oorzaak zijn van mobiliteitsproblemen.

Onderzoek mobiliteitsproblemen

Door middel van onderzoeken probeert de arts de oorzaak van de klachten te achterhalen. Dit kan onder andere bestaan uit lichamelijk onderzoek, een bloeddrukmeting en bloedonderzoek.

Behandeling mobiliteitsproblemen

Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek stelt de behandelend specialist een behandelplan op of voorziet hij u van zorgadvies.

mobiliteitspolikliniek

De mobiliteitspolikliniek is bedoeld voor mensen van 70 jaar of ouder die meer dan eens ten val komen, problemen hebben met bijvoorbeeld de mobiliteit, een veranderd looppatroon en/of duizeligheidsklachten. Hierbij kan het zijn dat de oorzaak niet duidelijk is en/of dat er vermoedelijk meerdere factoren een rol spelen.

U wordt uitgenodigd voor een uitgebreid onderzoek, waarbij u spreekt en onderzocht wordt door de specialist, de geriatrie verpleegkundige en geriatrie fysiotherapeut. Dit onderzoek duurt ongeveer drie uur, hierna volgt direct een passend advies, dit ontvangt u van de specialist. Op deze manier hoeft u waarschijnlijk maar één keer naar de polikliniek te komen.