23 april 2018

Drie misverstanden over ouderen en seksualiteit

Over seksualiteit en intimiteit bij ouderen bestaan verschillende misverstanden. Klinisch psycholoog-seksuoloog Rian Brus kaart er drie aan. Wat is er van waar?

‘Ouderen genieten minder van seks’

Bij ouderen die al jaren bij elkaar zijn, is het seksleven in de loop der jaren vaak juist beter geworden. Ze hebben meer ervaring, zijn wijzer geworden en er is meer intimiteit in de seksuele relatie. Ook is de druk rondom seks veel minder geworden. Zo is er geen druk meer vanuit een mogelijke kinderwens of gebrek aan tijd vanwege een druk gezin. Vaak zijn de kinderen de deur uit en doen ouderen het echt omdat ze het leuk vinden.

‘Seks wordt minder leuk als je ouder wordt’

De meeste vrouwen komen na de overgang minder snel in opwinding. Bij mannen kan de kwaliteit in erectie afnemen. Maar als stellen meer de tijd nemen voor het vrijen, dan is de staat van opwinding hetzelfde als voorheen. Bij het ouder worden, kunnen ziekten zoals kanker, chronische vermoeidheid of chronische pijn ontstaan. In de regel kan dit een negatief effect hebben op seksualiteit. Uit onderzoek blijkt echter dat seks soms juist een positieve rol hierbij speelt, doordat het pijn kan verminderen en zorgt voor ontspanning.

‘Ouderen hebben steeds minder seks’

De kwaliteit van leven bij ouderen is de afgelopen decennia flink toegenomen. Ouderen zijn langer gezond en veel fitter en actiever dan vroeger. Seksualiteit is bij hen de afgelopen jaren een grotere rol gaan spelen. Zo gaan zij er veel meer op uit en daten ze meer dan voorheen. De huidige generatie ouderen heeft de seksuele revolutie meegemaakt, is vertrouwd met anticonceptie en weet dat seks een bron kan zijn van plezier, ontspanning en intimiteit met de partner.

Over MuCes
Seksualiteit is onderdeel van het leven. Seksuele problemen kunnen leiden tot onvrede, gevoelens van minderwaardigheid, onzekerheid, relatieproblemen of gezondheidsklachten. Wanneer seksualiteit een probleem is, schroom dan niet om dit bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld bij de huisarts. Hij kan patiënten vervolgens doorverwijzen naar ons Multidisciplinair Centrum voor Seksuologie (MuCes). MuCeS is een centrum gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van seksuele problemen. Artsen en psychologen, gespecialiseerd in seksuologie werken hierbij samen.