20 juni 2018

MMC biedt immunotherapie thuis voor patiënten met melanoom

patiënt met arts immunotherapie MMC

Patiënten van Máxima MC (MMC) met een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, kunnen sinds kort thuis immunotherapie toegediend krijgen via infuus. MMC is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland dat de thuismedicatie aanbiedt aan patiënten met uitzaaiingen in andere delen van het lichaam.

Bij bepaalde soorten kanker biedt MMC immunotherapie aan. Bij melanoom is immunotherapie alleen mogelijk als de kanker zich verspreid heeft naar andere delen van het lichaam, dus bij uitzaaiingen. De behandeling met medicijnen helpt het natuurlijke afweersysteem om kankercellen te herkennen en vernietigen. Immunotherapie werkt niet direct in op de tumor, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, maar is gericht op het afweersysteem. Dit is uniek aan deze behandeling. We bieden de thuisbehandeling met immunotherapie nu aan bij melanoompatiënten. Op korte termijn gaan we het ook aanbieden aan long- nier- en blaaskankerpatiënten.

Voordelen voor de patiënt

Immunotherapie is intensief en langdurig. Een behandeling vindt elke vier weken plaats en duurt ongeveer twee uur, waarbij een patiënt via een infuus medicatie toegediend krijgt. “De behandeling in de eigen vertrouwde thuissituatie, biedt veel voordelen voor de patiënt. Het comfort van thuis biedt rust tijdens de behandeling. De patiënt hoeft voor de behandeling niet naar het ziekenhuis, dat scheelt weer een ziekenhuisbezoek. Vooral wanneer de patiënt afhankelijk is voor het vervoer. Naast toedienen van de immunotherapie kan er ook thuis bloed worden afgenomen. Dit is nodig voorafgaand aan de controleafspraak waarvoor de patiënt wel om de vier weken naar het ziekenhuis komt. Zo blijven we de patiënt wel regelmatig zien ter controle”, vertelt verpleegkundig specialist Lian Sweegers, die nauw betrokken is bij de patiënten in de thuissituatie.

Naast de mogelijkheid thuis, wordt er ook nog een stapje naar de buitenlucht gemaakt. Het is nu namelijk ook mogelijk om immunotherapie te krijgen in de tuin van het Máxima Oncologisch Centrum. Met de expertise en de specialisatie van het ziekenhuis, maar dan in een andere omgeving.


Sofia krijgt thuis immunotherapie toegediend via infuus

Gespecialiseerde zorg thuis

De immunotherapie wordt altijd begeleid door een gespecialiseerd verpleegkundige, die bij de patiënt thuis komt en de hele behandeling blijft. Deze zorg wordt geleverd door Care4Homecare, als ambulante kliniek. Deze landelijk werkende organisatie levert maatwerk voor ziekenhuis verplaatste zorg met onder meer eigen gespecialiseerde verpleegkundigen en infuustechnologie. Daarbij staat de verpleegkundige in nauw contact met Máxima MC. Na elke behandeling thuis heeft de verpleegkundig specialist van MMC telefonisch contact met de patiënt om de behandeling terug te koppelen. “Immunotherapie kan bijwerkingen hebben, zoals darm- of spierontsteking. We zijn er alert op deze tijdig te signaleren bij de patiënt om veilige en patiëntvriendelijke zorg in de thuissituatie te garanderen”, vertelt Sweegers.

MMC heeft veel ervaring met thuistoedieningen. “Als een van de eerste ziekenhuis diende we het medicijn bortezomib bij de kwaadaardige aandoening multipel myeloom thuis toe. Het ervaren team heeft als doel om de thuismedicatie op termijn zelf aan te gaan bieden aan de patiënt, zodat we alle zorg in eigen hand kunnen houden”, aldus internist Art Vreugdenhil.

Melanoomcentrum Máxima

Melanoomcentrum Máxima is één van de aangewezen gespecialiseerde centra van Nederland waar patiënten met een melanoom worden behandeld. Wanneer een patiënt voor specifieke behandelingen in aanmerking komt, wordt hij vanuit regionale ziekenhuizen verwezen naar het Melanoomcentrum Máxima. Alle disciplines betrokken bij de diagnostiek, behandeling en (na-)controles bij melanoom zijn in dit centrum aanwezig: dermatoloog, chirurg, plastisch chirurg, internist-oncoloog en verpleegkundig specialisten. Allen gespecialiseerd op het gebied van melanoom. Ook kan zo nodig direct verwezen worden naar ondersteunende hulpverleners, zoals onder andere diëtist, psycholoog en fysiotherapeut. Melanoomcentrum Máxima heeft een nauw samenwerkingsverband met het Universitair MC in Maastricht (MUMC+).

Sofia vertelt

Sofia Godfriedt (22) heeft een melanoom en is onder behandeling in het Melanoom-centrum van Máxima MC. Zij krijgt thuis immunotherapie. “Vanwege de lange reisafstand naar het ziekenhuis kwam ik in aanmerking voor thuismedicatie. Daar heb ik meteen ja tegen gezegd. Eerst kreeg ik elke twee weken immunotherapie. Nu eens per vier weken. Maar vanuit Tilburg is het voor mij belastend om telkens naar MMC te komen.” Daarnaast ervaart ze de thuismedicatie onder begeleiding als heel ontspannen. Er komt een verpleegkundige bij haar thuis die haar begeleid, waardoor ze gewoon op de bank medicatie toegediend krijgt. Sofia vertelt uitgebreid over de immunotherapie die ze thuis krijgt. Lees hier het verhaal van Sofia.