12 juli 2018

MMC zet in op nieuw type operatierobot

operatierobot

Senhance-robot voor het eerst in Nederland in gebruik

Patiënten kunnen binnenkort in Zuidoost-Brabant geopereerd worden met een operatierobot. Zij kunnen hiervoor terecht in het nieuwe operatiecomplex van Máxima MC (MMC) locatie Veldhoven. Tot nu toe moet hiervoor nog afgereisd worden naar ziekenhuizen buiten de regio. De robot wordt ingezet bij complexe kijkoperaties op het gebied van urologie, gynaecologie en chirurgie.

Als eerste van Nederland zet MMC de Senhance-robot in, die tot nu toe alleen nog elders in Europa en in Amerika gebruikt wordt. “De robot vervangt ons niet, maar maakt het werk wel nauwkeuriger”, aldus uroloog dr. Kevin de Laet. “Moeilijk bereikbare plekken in het lichaam waar weinig ruimte is, zoals diep in het bekken, zijn makkelijker te opereren. Ook de ergonomie voor de operateur verbetert, waardoor we fitter zijn en met meer focus werken.”

Ontwikkeling robottechniek
Als landelijk koploper op het gebied van kijkoperaties kan deze veelbelovende techniek in MMC niet ontbreken. De medisch specialisten zijn dan ook enthousiast; de robot past geheel binnen de ontwikkeling van robotisering en digitalisering in de zorg. Het ziekenhuis en de maatschap van medisch specialisten (MSB de Medici) financieren de robot gezamenlijk. “We vinden het gezien de snelle ontwikkelingen in de robottechniek belangrijk dat we mee kunnen innoveren. Daarom heeft MMC een samenwerking opgezet met de leverancier en de Technische Universiteit Eindhoven, toonaangevend op het gebied van robotica. Samen zullen we de robotchirurgie blijven vernieuwen, zodat we kunnen bijdragen aan de beste en meest innovatieve ingrepen en deze aan onze patiënten kunnen aanbieden”, vertelt gynaecoloog prof. dr. Marlies Bongers.

Gebruik van de robot
De operatierobot gaat in eerste instantie ingezet worden bij complexe ingrepen als urologische, baarmoeder- en maagdarmoperaties. Dat betekent volgens chirurg Wouter Leclercq niet dat bij deze ingrepen altijd voor de robot gekozen wordt: “De robot wordt ingezet wanneer dat de beste optie is voor de patiënt. De afweging voor de operatietechniek wordt uiteraard in samenspraak gemaakt. Bij sommige patiënten kunnen we effectiever opereren met een klassieke kijkoperatie, of met de onlangs geïntroduceerde robotarm, die al een deel van de voordelen van de operatierobot kent.”

Nieuw operatiecomplex
Medio oktober neemt MMC op locatie Veldhoven een compleet nieuw operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Er komen acht nieuwe hypermoderne operatiekamers, waarvan er één geschikt is gemaakt voor robotchirurgie. Naar schatting worden daar straks driehonderd operaties per jaar met de robot uitgevoerd.