16 mei 2019

Máxima MC verkrijgt certificaat Prostate MRI Center of Excellence

Overhandiging certificaat aan radiologen Máxima MC

Met het behalen van het certificaat ‘Prostate MRI Center of Excellence’ biedt Máxima MC (MMC) de meest nauwkeurige diagnostiek voor prostaatkanker. Hierbij wordt de aanwezigheid van prostaatkanker met MRI-onderzoek aangetoond, waarbij de uroloog en radioloog nauw samenwerken.

Naast de bloedwaardes, het lichamelijk onderzoek, echografie en biopsies, speelt beeldvorming met MRI van de prostaat een steeds grotere rol in de kwalitatieve prostaatzorg. Het MRI-onderzoek toont de kans op prostaatkanker op basis van de zogeheten PI-RADS score. Deze PI-RADS geeft een score weer die kan lopen van 1 (zeker geen prostaatkanker) tot en met 5 (grote kans op prostaatkanker). Dit MRI-onderzoek is niets nieuws, maar vraagt gespecialiseerde technieken en training van de medewerkers om het onderzoek op hoog niveau uit de voeren. Ook kent het een hoge moeilijkheidsgraad in het ‘goed kunnen lezen’ ervan.

Certificaat Prostate MRI Center of Excellence
Voor de diagnostiek van prostaatkanker werkt Máxima MC al sinds 2016 intensief samen met het MRI Prostaat Expertise Centrum van het Radboudumc, dat wereldwijd één van de toonaangevende instituten is op dit gebied. Drie radiologen van MMC zijn speciaal geschoold in het MRI-onderzoek. Een expertteam van het Radboudumc heeft de MRI-beoordelingen door de MMC-radiologen ruim een jaar getoetst en goed bevonden. Daarmee heeft MMC het certificaat ‘Prostate MRI Center of Excellence’ verkregen. “Het certificaat dient als aantoonbaar betrouwbare en kwalitatieve basis voor het aantonen van prostaatkanker door middel van MRI”, vertelt uroloog Kevin de Laet. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van prostaatkanker. Op basis van kwaliteit en betrouwbaarheid maakt hij zich sterk voor een innovatieve methode om deze meest voorkomende vorm van kanker bij mannen te kunnen helpen opsporen.

Voordelen MRI-onderzoek van de prostaat
“Het MRI-onderzoek laat zien of er sprake is van prostaatkanker, waar in de prostaat de tumor zich bevindt, geeft een indicatie van de agressiviteit, in hoeverre die zich uitbreidt en of er eventuele uitzaaiingen zijn. Door deze manier van diagnosticeren worden alle kenmerken van de prostaatkanker op korte termijn in kaart gebracht en kan er door de behandelend arts een gericht behandelplan worden ingezet”, vertelt radioloog Hermen van Beek.

Onnodige biopten voorkomen
Om de diagnose prostaatkanker vast te stellen, krijgt de patiënt ook een prostaatbiopsie. Hierbij worden in totaal twaalf kleine stukjes weefsel van de prostaat weggenomen. “Twaalf van dit soort biopten kan voor de patiënt behoorlijk spannend en pittig zijn”, vertelt De Laet. “Extra vervelend is dat pas achteraf blijkt welke biopten onnodig waren. Door het MRI-onderzoek wordt het in de toekomst ook mogelijk om in sommige gevallen biopten achterwege te laten, wat gezien de intensiteit van een biopsie een hele verbetering is voor de patiënt.”

Lees ook:
‘MRI voorkomt vervelende biopten bij prostaatkanker’
Prostaatkankeroperatie met robotchirurgie in MMC’