14 november 2018

MRI voorkomt vervelende biopten bij prostaatkanker

Om de diagnose prostaatkanker vast te stellen, krijgt de patiënt een prostaatbiopsie. Dit gaat via de anus en de endeldarm en dat is voor de patiënt zeker niet aangenaam. Een nauwe samenwerking tussen uroloog en radioloog biedt uitkomst om met MRI-onderzoek de aanwezigheid van prostaatkanker aan te tonen.

MRI-onderzoek

“Bij een prostaatbiopsie worden in totaal twaalf kleine stukjes weefsel van de prostaat weggenomen. Twaalf van dit soort biopten kan voor de patiënt behoorlijk spannend en pittig zijn. Extra vervelend is dat pas achteraf blijkt welke biopten onnodig waren. Maar, dit aantal onnodige biopten kan achterwege blijven door een MRI-onderzoek van de prostaat. Dat is, gezien de intensiteit en mogelijke complicaties van een biopsie, een hele verbetering voor de patiënt”, aldus uroloog Kevin de Laet. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van prostaatkanker. Op basis van kwaliteit en betrouwbaarheid maakt hij zich sterk voor een innovatieve methode om deze meest voorkomende vorm van kanker bij mannen te kunnen opsporen.

Het MRI-onderzoek geeft de kans op prostaatkanker weer op basis van de zogeheten PI-RADS score. Deze PI-RADS geeft een score weer die kan lopen van 1 (zeker geen prostaatkanker) tot en met 5 (zo goed als zeker prostaatkanker). Dit MRI-onderzoek is niets nieuws, maar kent een hoge moeilijkheidsgraad in het ‘goed kunnen lezen’ van de MRI-beelden. Daarom heeft een aantal radiologen van MMC hiervoor een opleiding gevolgd in het RadboudUMC in Nijmegen, dat wereldwijd toonaangevend is op dit vlak. De kwaliteit van de beoordeling van de MMC-radiologen wordt ook nog door het Radboud UMC getoetst. Met deze samenwerking zijn zowel de kwaliteit van de verkregen beelden als de kwaliteit van de beoordeling naar een zeer hoog niveau gebracht.

MRI speelt steeds grotere rol

Eén van de met het RadboudUMC samenwerkende MMC-radiologen is Hermen van Beek, die nauw bij dit project betrokken is. “De beeldvorming met een MRI van de prostaat heeft een steeds grotere rol gekregen. In de afgelopen jaren is gebleken dat als er bij een MRI geen afwijkingen worden gezien, de kans op agressieve prostaatkanker heel erg klein is. Hierdoor kan bij groepen patiënten in de toekomst mogelijk gekozen worden om de biopten alleen van een bepaald verdacht gebied te verrichten, of om bij een aanzienlijke groep patiënten zelfs helemaal geen prostaatbiopten te doen. Een enorm verbetering voor het comfort van de patiënt.”