Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Bij 75% van de mensen met huidkanker wordt vastgesteld dat het gaat om het basaalcelcarcinoom. Het komt vaak voor bij mensen ouder dan 45 jaar. Dit carcinoom groeit langzaam en zaait vrijwel nooit uit. Als basaalcelcarcinoom onbehandeld blijft, kan het wel in de diepte doorgroeien en uiteindelijk zelfs het kraakbeen en bot aantasten. Behandelen is daarom van groot belang.

Symptomen basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom kan overal ontstaan maar verschijnt vaak in het gezicht of op het blote hoofd. Wanneer het zich voor het eerst openbaart ziet het er vaak uit als een glad glazig knobbeltje. Dit knobbeltje groeit langzaam maar naar verloop van tijd ontstaat een zweertje met daar omheen een glanzende rand. Soms is het zweertje vochtig en vormt zich een korstje. Dit korstje valt er makkelijk af waarna er weer een nieuw korstje ontstaat. Wanneer het basaalcelcarcinoom zich op het bovenlichaam bevindt, ziet het er vaak uit als eczeem. In tegenstelling tot eczeem verdwijnt het plekje echter niet wanneer het wordt behandeld met zalf tegen eczeem.

Onderzoek basaalcelcarcinoom

De diagnose basaalcelkanker kan in veel gevallen door een ervaren dermatoloog met het blote oog worden gesteld, echter in sommige gevallen kan onderstaand aanvullend onderzoek worden verricht:

biopsie
Bij een biopsie wordt een klein stukje weefsel weggenomen. Het weggenomen weefsel wordt onderzocht in het laboratorium.

Behandeling basaalcelcarcinoom

Snelle behandeling van huidkanker is erg belangrijk. Afhankelijk van het stadium van de aandoening adviseert de dermatoloog een behandeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn zalfbehandeling, al dan niet in combinatie met een lichtbehandeling (fotodynamische therapie), bevriezen, of wegsnijden.
In de meeste gevallen wordt basaalcelkanker onder plaatselijke verdoving operatief verwijderd. Het verwijderde stukje weefsel wordt altijd opgestuurd voor weefselonderzoek naar het laboratorium. Als gevolg van de ingreep krijgt u een litteken.

Huidkankercentrum

De polikliniek dermatologie van Máxima MC heeft een speciaal Huidkankercentrum. Hier worden verdachte huidplekjes of afwijkende moedervlekken onderzocht en waar nodig behandeld. Onderzoek, diagnose, behandelplan en zelfs eenvoudige ingrepen worden in het Huidkankercentrum zoveel mogelijk op één dagdeel gepland. Zo kan huidkanker snel opgespoord en behandeld worden. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de plastisch chirurgen, bij wie patiënten op dezelfde dag terecht kunnen voor een intakegesprek.

Meer informatie

Kanker.nl