Smaak en kanker

Verandering van smaak komt veel voor bij de behandeling van kanker. Door chemotherapie kan uw eten een karton- of metaalsmaak krijgen. Voeding kan bitter smaken, helemaal geen smaak meer hebben of juist heel sterk smaken. Het kan ook zijn dat u bepaalde smaken opeens lekker vindt die u voorheen nooit lekker vond. Of producten die u altijd lekker vond, smaken nu misschien niet meer.

Om u te helpen bij deze smaakveranderingen biedt Máxima MC (MMC) smaaksturing aan. Smaaksturing helpt u ontdekken wat u het beste kunt eten als eten niet meer smaakt door de chemo. Daarnaast helpt smaaksturing bij het aanpassen van uw voeding aan uw smaakvoorkeuren waardoor eten weer prettiger voor u wordt.Smaakverandering bij kanker MMC oncologie

Wat doet chemotherapie met smaak?

Chemotherapie, maar ook andere behandelingen zoals radiotherapie en immuuntherapie, kunnen smaakveranderingen veroorzaken. Zo kan het zijn dat het eten vies of heel sterk smaakt, of dat het eten juist niet meer smaakt. Smaakverlies door chemotherapie kan ook ontstaan doordat de behandeling uw reuk vermindert. Reuk speelt namelijk een belangrijke rol bij het proeven van smaak. Door de veranderingen van smaak en geur bij chemotherapie proeft het eten niet meer zoals u gewend was en soms ontstaat zelfs afkeer van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld van koffie, gebraden vlees of van andere warme gerechten.

Smaakverandering door chemotherapie kan een grote impact hebben op het eetgenot. Als eten niet meer lekker smaakt, kan dit emoties zoals verdriet en machteloosheid met zich meebrengen. Daarnaast kunnen smaakveranderingen van invloed zijn op uw eetlust en eetpatroon. Het kan zijn dat u minder of eenzijdiger eet en dat u onbedoeld afvalt.

Kunnen smaakpapillen herstellen na chemotherapie?

Meestal zijn de smaak- en reukveranderingen tijdelijk. Hoe lang het duurt voordat u uw smaak weer terugkrijgt, varieert meestal van enkele dagen tot weken. Soms duurt het langer. Dit is onder andere afhankelijk van het type chemokuur, het aantal chemokuren en de dosis en/of plaats van bestraling.

Het herstel van smaak is in het eerste jaar na de behandeling over het algemeen het grootst. In het tweede jaar kunt u ook nog verbetering ervaren. Na deze periode is verder herstel minimaal. In enkele gevallen kan de smaakverandering blijvend zijn.”

Omgaan met smaakverandering of smaakverlies

Smaaksturing kan helpen om uw eten beter aan te passen aan de veranderingen in uw smaak. De diëtist brengt uw smaakproblemen en (nieuwe) smaakvoorkeuren in kaart door middel van een smaaktest.

Op basis van de uitkomsten van de smaaktest krijgt u een individueel voedingsadvies met recepten en tips om maaltijden en gerechten zo goed mogelijk af te stemmen op uw smaakvoorkeur.

Als u bent opgenomen in het ziekenhuis of als u op de dagbehandeling bent voor uw behandeling, dan wordt rekening gehouden met uw smaakvoorkeur. We bieden verschillende toppings aan waarmee u uw maaltijd kunt afstemmen op uw persoonlijke smaakvoorkeur.

Meer informatie

Vraag uw arts of verpleegkundige voor meer informatie over voeding bij kanker en over smaaksturing in MMC. U kunt ook een verwijzing naar de diëtist vragen voor begeleiding bij smaakveranderingen en smaakverlies bij kanker.

Kijk voor meer informatie over voeding en kanker ook op www.voedingenkankerinfo.nl.