‘Er werd meteen goed naar mij gekeken’

‘Er werd meteen goed naar mij gekeken’

Gerard Vijgenboom heeft basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker groeit langzaam en zaait vrijwel nooit uit. Toch is een behandeling van belang. Als het onbehandeld blijft, kan het in de diepte wel doorgroeien.

“Mijn medisch verleden is een boekwerk op zichzelf. Een hoofdstuk daaruit zijn de huidklachten waar ik al ruim twintig jaar voor bij Máxima MC kom. Het begon met vlekken in mijn gezicht. Mijn huisarts dacht dat het psoriasis was, maar enkele zalfjes tegen de huiduitslag- en irritatie verder, was het nog niet weg. Daarom verwees de huisarts mij naar de dermatoloog van MMC, waar de plekken behandeld werden met stikstof. Elk jaar, tien jaar op rij, kwam ik terug om dit te behandelen met stikstof. De huidklachten namen geleidelijk af en zodoende zijn de behandelingen gestopt.”

“Een aantal jaar later kreeg ik weer last van irritaties. Dit keer begon het met een plek op mijn schouder die ik niet vertrouwde. Bij de huisarts is een stukje huid op de schouder weggesneden en ter controle naar de patholoog gestuurd. De huisarts verwees me voor de zekerheid door naar de afdeling dermatologie van MMC. Hier werd er meteen goed naar gekeken en bleek dat ik een goedaardige vorm van huidkanker had.”

“De plekken op mijn lichaam werden behandeld. Bij de laatste controle concludeerde de dermatoloog dat het ‘goed’ was. Toen restte mij alleen nog de behandeling van de plek op mijn oorschelp. De uitslag van de biopt, die de plastisch chirurg uitvoerde, wees eveneens op een goedaardige huidkanker. En na een corrigerende ingreep ziet mijn oor er nu ook weer ethisch verantwoord uit.”

“Huidkanker wordt vaak veroorzaakt door een overmatige blootstelling aan UV-straling. Zo ook bij mij. Ik heb twintig jaar in West- en Centraal-Afrika gewoond voor mijn werk. Pas toen ik terugkeerde naar Nederland, hoorde ik voor het eerst van zonnebescherming.”

Meer ervaringen