Sofia heeft melanoom en krijgt thuis immunotherapie

Sofia heeft melanoom en krijgt thuis immunotherapie

Sofia Godfriedt (22) heeft een melanoom en is onder behandeling in het Melanoomcentrum van Máxima MC (MMC). Sinds kort krijgt ze thuis immunotherapie toegediend. Ze is een van de eerste patiënten die de thuismedicatie aangeboden krijgt vanwege uitzaaiingen in andere delen van haar lichaam.

Op haar zestiende al ontdekte Sofia een grote donkere moedervlek op haar rug. Door de huisarts werd ze doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar werd duidelijk dat het om een melanoom ging, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Zeer ongebruikelijk op haar leeftijd. De kwaadaardige moedervlek werd verwijderd. Op dat moment was er een grote kans dat de kankercellen niet verspreid waren, omdat er in een groot stuk huid dat om de plek van de moedervlek weggehaald was geen melanoomcellen aangetroffen waren. Tot vorig jaar duidelijk werd dat ze uitzaaiingen in haar lever en long heeft, daarvoor krijgt ze nu immunotherapie vanuit Máxima MC. De immunotherapie is de laatste behandelmogelijkheid voor de kwaadaardige melanoom.

Thuismedicatie

Sofia: “Vanwege de lange reisafstand naar het ziekenhuis kwam ik in aanmerking voor thuismedicatie. Daar heb ik meteen ja tegen gezegd. Vanuit Tilburg is het voor mij belastend om telkens naar MMC te komen. Dat is een dagbesteding. Door de thuismedicatie kan ik dingen plannen naast de therapie, dat kan niet als ik voor de therapie naar het ziekenhuis moet. De eerste keren was ik heel moe na de toediening van de medicatie. Dat is nu niet meer. Ik kan gewoon door met mijn dag, zonder effect van de behandeling.”

De immunotherapie wordt altijd begeleid door een gespecialiseerd verpleegkundige, die bij de patiënt thuis komt en de hele behandeling blijft. Sofia ervaart de thuismedicatie onder begeleiding als heel ontspannen. Als we haar spreken heeft ze acht behandelingen gehad, waarvan de eerste twee in het ziekenhuis om te zien hoe Sofia op de immunotherapie reageert. Daarna kreeg ze de medicatie thuis toegediend om de twee weken en later om de vier weken een behandeling thuis, met een hogere dosering. Of dat zorgt voor bijwerkingen vragen we aan Joop Djontono, verpleegkundige bij Care4homecare, die de hele thuisbehandeling aanwezig is. Hij houdt Sofia constant in de gaten en vraagt tussendoor regelmatig hoe het met haar gaat. De immunotherapie kan twee jaar in totaal worden toegediend. Met enige regelmaat wordt een scan gemaakt om te controleren of de immunotherapie effect heeft. Tot nu toe wordt de ziekte goed onder controle gehouden.

De alternatieve geneeswijze

Daarnaast vertelt Sofia veel baat te hebben bij alternatieve geneeswijze tijdens haar behandelproces. Ze volgt een dieet waarin ze geen suiker eet om ervoor te zorgen dat haar lichaam alleen waardevolle voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast slikte ze voedingssupplementen, was ze onder behandeling bij een energetisch therapeut. Dit doet ze omdat ze hiermee hoopt haar afweersysteem te versterken om tijdens haar ziekteproces fysiek sterk te blijven. Sofia: “Ik wil mijn afweersysteem versterken om tijdens mijn ziekteproces fysiek sterk te blijven.”

Meer ervaringen