14 december 2017

Landelijk onderzoek naar beste voedingswijze bij acute leukemie

behandeling leukemie

Foto: onderzoeksgroep MMC, bestaande uit Judith van Deursen (verpleegkundig specialist), Lidwine Tick (internist-oncoloog) en Rianne van Lieshout (diëtist en hoofdonderzoeker).

Een subsidie van Vrienden Integrale Oncologische Zorg (VIOZ) maakt een studie naar verschillende voedingswijzen bij acute myeloïde leukemie mogelijk onder leiding van Máxima MC (MMC). Samen met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Maastricht UMC+ en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein onderzoekt MMC wat voor de patiënt de meest geschikte voedingswijze bij deze ziekte is.

Acute myeloïde leukemie is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Bij de behandeling van deze ziekte treden regelmatig voedingsproblemen op. Het kan nodig zijn om extra voeding toe te dienen, om ervoor te zorgen dat de patiënt de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit gebeurt op verschillende manieren; via een sonde, via een infuus, of via ‘gewone’ voeding die energie- of eiwitrijk is. “Als een patiënt voor zijn behandeling in meerdere ziekenhuizen komt, kan het bijvoorbeeld zijn dat hij in het ene ziekenhuis een sonde krijgt en in het andere ziekenhuis niet. Die overgang kan verwarrend zijn en als onprettig worden ervaren. Met dit onderzoek willen we erachter komen welke voedingswijze voor de patiënt het beste werkt”, aldus Rianne van Lieshout, hoofdonderzoeker en diëtist in MMC.

Onbekend terrein
Er is tot nu toe nog zeer weinig onderzoek naar dit onderwerp verricht, vertelt Rianne. “In deze studie vergelijken we de verschillende voedingswijzen van de drie ziekenhuizen. We richten ons op de invloed op vet- en spiermassa, lichaamsgewicht en op kwaliteit van leven, spierkracht, fysiek functioneren en beloop van de behandeling. Daarbij kun je denken aan de duur van de ziekenhuisopname.” Dit gebeurt in de dagelijkse zorg, samen met de directe behandelaars. De resultaten worden over vier jaar verwacht. De onderzoekers hopen hiermee bij te dragen aan het bijstellen van de richtlijn, zodat elk ziekenhuis dezelfde voedingswijze gebruikt.

Over VIOZ
Het VIOZ-fonds van Stichting Vrienden Integrale Oncologische Zorg biedt subsidiemogelijkheden voor de (co)financiering van projecten die gericht zijn op de verbetering van de integrale, oncologische zorg in Nederland. VIOZ werkt hiervoor nauw samen met IKNL.