4 januari 2019

Leefstijlgeneeskunde moet zorg betaalbaar houden

Het televisieprogramma EenVandaag besteedde gisteren aandacht aan leefstijlgeneeskunde. Chirurg Gerrit Slooter vertelde in deze uitzending over prehabilitatie: het fit krijgen van patiënten vóór hun operatie.

Bij de 78-jarige mevrouw Tijdens werd in mei 2018 darmkanker geconstateerd. Oncologisch chirurg Gerrit Slooter vertelde haar over een onderzoek in het Máxima MC in Veldhoven waar leefstijlgeneeskunde heel concreet in de praktijk wordt gebracht. Het idee is om patiënten zo fit mogelijk de operatiekamer in te krijgen. “Ik moest veel sporten, met cardio-apparaten maar ook met gewichten en halters, voor het eerst in mijn leven. Ik had het gevoel zo fit als een hoentje op de operatietafel te gaan liggen,” aldus mevrouw Tijdens.

Met positief resultaat: binnen een paar dagen was mevrouw Tijdens weer thuis, een stuk eerder dan de meeste darmkanker-patiënten van haar leeftijd. Ook kreeg ze door het sporten het gevoel dat ze iets kon bijdragen aan haar eigen herstel. “Ik was actief betrokken om de operatie goed te laten verlopen. Dat voelde erg fijn.”

Bekijk het fragment van EenVandaag hier: