23 december 2020

‘Mijn afspraken in Máxima MC gaan gewoon door’

Mevrouw Egelmeers (82) heeft er alweer een drukke ochtend op zitten. Na het overlijden van haar man vorig jaar gaat ze iedere ochtend naar het kerkhof om een kaars op te steken bij Maria. “En dan is mijn dag eigenlijk al weer veel beter.”

Proberen om er ondanks verlies en ziekte toch iets moois van te maken, is een knappe eigenschap van mevrouw Egelmeers. Haar man is overleden aan slokdarmkanker, en zelf is ze huidkankerpatiënte. Ze komt daarom al ruim tien jaar in Máxima MC bij haar dermatoloog, dokter Bovenschen: “Ik kom vaak op controle en ik ben al verschillende keren naar de plastisch chirurg geweest. Dus ik weet wel wat het ziekenhuis is.”

Doos bonbons verdiend

Elke twee weken komt mevrouw Egelmeers naar het ziekenhuis voor een injectie, “want daar is dokter Bovenschen een half jaar geleden achter gekomen. Ik had hele erge jeuk en hij kon maar niet ontdekken waar het vandaan kwam. Toen kreeg hij een nieuw Amerikaans middel, een injectie, en dat helpt bij mij ook heel goed. Nou ben ik eigenlijk van de jeuk af. En da’s geweldig. Want jeuk is verschrikkelijk als je die de hele tijd hebt. Hij was zo blij dat hij mij heeft kunnen helpen. Ik heb hem ook een doos bonbons gegeven, ik zeg ‘die heb je wel verdiend’. En nou ga ik iedere veertien dagen een injectie halen en dat zal wel blijvend zijn, zegt de dokter. Dat vind ik niet erg, nee. Mijn dochter rijdt me vaak naar het ziekenhuis. Ik heb gelukkig allerlei hulp van de kinderen.”

Baat het niet, dan schaadt het niet

“Vervelend hè,” zegt ze als het gaat over corona. Toen corona begon, had ze ook afspraken in het ziekenhuis. “Dat is goed gegaan hoor,” zegt ze, “ik heb altijd mogen komen, er zijn nooit afspraken afgezegd. Nooit hebben ze afgebeld en ze zijn altijd heel goed op tijd met de mailtjes, dat je de goede datum weet voor je afspraak. Dus dat kun je dan meteen op de kalender noteren en dan gaat er nooit iets mis.” Even wennen aan de maatregelen moest ze wel: “In het begin van corona waren er nog geen mondkapjes maar nu wel natuurlijk, en je moet je handen wassen en een vragenlijst invullen. Maar ja, ze doen in het ziekenhuis allemaal goed hun best en je kunt er toch weinig aan veranderen.” Of ze het vervelend vindt, een mondkapje op en handen ontsmetten? “Oh nee, alleen met een mondkapje slaat mijn bril zo aan. Maar ik doe het wel hoor. Het is verstandig om het wel te doen. Baat het niet, dan schaadt het niet. Je kunt beter een ding teveel doen dan te weinig.”