MMC biedt aanvullende zorg aan patiënten met kanker
De meeste patiënten met kanker hebben klachten als gevolg van hun ziekte en behandeling. Patiënten willen graag weten wat ze zelf kunnen doen ter verlichting van hun klachten ter verbetering van hun gezondheid en kwaliteit van leven. Binnen het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) bieden we begeleiding bij het gebruik van aanvullende zorg.
In dit verhaal komen verschillende mensen aan het woord over de meerwaarde van aanvullende zorg.
Oncoloog Art Vreugdenhil is, samen met oncoloog Lieke Simkens, vanaf het eerste moment betrokken bij de organisatie van aanvullende zorg binnen het oncologisch centrum. Voor Vreugdenhil is het een verrijking van zijn vak. “Patiënten hebben vooral behoefte aan informatie en zijn op zoek naar oplossingen voor hun situatie. We kijken naar de mens als geheel en kunnen patiënten helpen om de regie te houden door hun vragen te bespreken.” Aanvullende zorg kan worden ingezet om klachten te verminderen of te verhelpen. “Juiste begeleiding is van belang, aangezien verkeerd gebruik kan leiden tot ongewenste situaties. Het gaat om wetenschappelijk onderbouwde zorg. Hierbij valt onder meer te denken aan het geven van leefstijl- en voedingsadviezen en het toepassen van behandelingen als massage en acupunctuur.”
Peggy kreeg in augustus 2021 de diagnose borstkanker. Een lang behandeltraject volgde met chemokuren, een operatie en bestralingen. Een zwaar traject waarbij ze het vooral lastig vond dat ze niet wist wat er allemaal op haar afkwam. “Dat je door de behandelingen misselijk en moe bent, en dat je haar uitvalt weet je wel. Maar de heftigheid waarmee de moeheid onverwachts toeslaat, dat je nagels los kunnen gaan zitten en dat een tijd lang alles anders smaakt daar kom je proef-ondervindelijk achter.”
Al deze behandelingen zorgde bij Peggy ook nog voor bijwerkingen. Ze kwam vervroegd in de overgang, had veel last van opvliegers, hoofdpijn, slecht slapen, neuropathie en hete voeten. “Door alle behandelingen heb je al veel medicatie, dat wilde ik niet meer. Maar ik wilde natuurlijk wel dat mijn klachten minder werden. Daardoor stond ik open voor andere mogelijkheden. Ik ging hier het gesprek over aan met mijn verpleegkundig specialist.”
Binnen het MOC vinden we het belangrijk dat aanvullende zorg aandacht krijgt in de spreekkamer. Dit helpt om een steeds betere ondersteuning te bieden aan patiënten die getroffen zijn door kanker. Behandelaren binnen het MOC hebben een basisscholing aanvullende zorg gevolgd. Met de informatie uit deze scholing kunnen zij de meest voorkomende vragen van patiënten beantwoorden. Patiënten die nog behoefte hebben aan verdieping, worden intern verwezen naar het spreekuur.
Op de foto v.l.n.r.: oncoloog Art Vreugdenhil, acupuncturist Ilse Daniëls, oncoloog Lieke Simkens, projectleider Marielle Leermakers, verpleegkundig specialist Lian Sweegers
Lian Sweegers is verpleegkundig specialist binnen het MOC en ontvangt patiënten op het spreekuur aanvullende zorg. Zo ook Peggy. “Tijdens het spreekuur kijken we niet alleen naar de klachten. We gaan samen in gesprek over leefstijl, welzijn en eigen regie door de patiënt. We proberen vanuit een holistische blik meer aspecten van gezondheid te bespreken. Zo vragen we ook naar voeding, bewegen, slapen, ontspanning en het sociale leven. Sommige patiënten hebben al oplossingen gezocht voor hun klachten, echter zonder het gewenste resultaat. Daar gaan we over in gesprek. Afhankelijk van het gesprek en de hulpvraag kunnen we de patiënt verwijzen naar een professional in ons netwerk. Bijvoorbeeld voor massage of mindfulness tegen stress, of acupunctuur tegen opvliegers.”
Peggy werd na het gesprek met Lian doorverwezen naar acupuncturist Ilse Daniëls. Zij is onderdeel van het netwerk waar het MOC patiënten naar toe verwijst voor aanvullende zorg. Haar jarenlange ervaring in de (oncologische) pijnbestrijding is een waardevolle basis voor de behandeling. “In het geval van Peggy zijn we gestart met drie behandelingen om even af te tasten en te kijken of het effect had. Afhankelijk van het effect breid je de frequentie uit.” Peggy vult aan: “Eerlijk is eerlijk, ik was niet helemaal overtuigd van acupunctuur. Maar het bood me juist op vele vlakken verlichting van klachten. Aanvankelijk ging ik voor de opvliegers, hoofdpijn en hete voeten. Maar de acupunctuur had ook een gunstig effect op andere gebieden. Ik sliep beter, had minder hoofdpijn, minder opvliegers en minder hete voeten. Nu krijg ik om de acht weken een acupunctuurbehandeling, en daar voel ik me heel comfortabel bij.”
Meer informatie > Aanvullende zorg binnen het Máxima Oncologisch Centrum