‘Ik heb kortdurend patiëntencontact, maar wel heel intensief’

Judith Geurts werkt als AOA-verpleegkundige in Máxima MC (MMC). “De Acute Opname Afdeling (AOA) is ten opzichte van andere verpleegafdelingen wat hectischer. Wat nu niet is, kan over een uur wel komen. Dat maakt voor mij het werk afwisselend en uitdagend.”

“Ik weet ’s morgens niet hoe mijn dag gaat verlopen. Daar moet je tegen kunnen; ik vind het prettig”, zegt Judith. Op de Acute Opname Afdeling verblijven patiënten die na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp langer in het ziekenhuis dienen te blijven. Op de AOA zijn zij maximaal 48 uur; daarna gaan ze naar huis of naar een verpleegafdeling. “Hierdoor zien we in korte tijd veel verschillende patiënten, met uiteenlopende klachten. Omdat het bijna altijd om een acute situatie gaat – bijvoorbeeld doordat iemand een ongeval heeft gehad – is de zorg kortdurend, maar wel intensief. Dat maakt het werk uitdagend.”

Werkdruk

“Patiënten komen acuut bij ons terecht: hun opname is niet gepland. Zij krijgen in een korte tijd veel informatie. Ik help mee filteren. Ook vind ik het belangrijk om de patiënt en zijn of haar familie gerust te stellen, uitleg te geven en een stukje onzekerheid weg te nemen. Als je vervolgens hoort dat zij niet meer angstig zijn, geeft me dat voldoening. Je kunt als AOA-verpleegkundige echt wat voor patiënten en hun familie betekenen.” Judith ervaart zo nu en dan een hoge werkdruk. “Het is soms gewoon heel hectisch. Toch vind ik het belangrijk om oog te blijven houden voor de patiënt. Al is het maar een extra kopje koffie na een slechtnieuwsgesprek. Dat waarderen patiënten.”

Tosti-functie

Judith houdt zich bezig met verpleegkundige handelingen, zoals het geven van medicatie en (wond)verzorging, en is daarnaast met haar collega’s de schakel tussen de Spoedeisende Hulp en de verpleegafdeling. “De AOA heeft, zoals ik het noem, een tosti-functie. De Spoedeisende Hulp draagt patiënten aan ons over en de verpleegafdelingen komen ze, als zij stabiel zijn, weer halen. Wij zitten daar – als kaas op een tosti – tussenin. Dat betekent dat we ook organisatorisch voor uitdagingen komen te staan. Soms vraagt het om creatieve oplossingen.”

Breed vak

Op de AOA komen patiënten met uiteenlopende klachten terecht. Er liggen alleen géén kinderen, gynaecologische patiënten en patiënten met acute cardiologische klachten. “Waar orthopedisch verpleegkundigen alles weten over orthopedische klachten, weet ik het topje van de ijsberg. Daarentegen weet ik wel van alle specialismen wat af. Ik vind die breedte van het vak juist leuk.”

Mensenmens

Judith wist al op jonge leeftijd dat zij verpleegkundige wilde worden. “Ik was zo zeker van mijn zaak, dat ik de havo niet heb afgemaakt. Na overleg met mijn decaan ben ik toen direct aan een mbo-opleiding verpleegkunde begonnen. Ik ben een mensenmens en een doener. Tijdens een stage in het ziekenhuis viel alles op zijn plek. De sfeer, de afwisseling en de patiënten; ik wilde er werken.” Veiligheid, duidelijkheid en privacy vindt Judith belangrijk voor patiënten. “Zij moeten zich gehoord voelen. Op de AOA komen alle emoties voorbij. De ene patiënt is euforisch door een goednieuwsgesprek, de ander erg verdrietig door slecht nieuws. Zeker als ik me in de patiënt herken en hij of zij slecht nieuws te horen krijgt, kan het intens zijn. Gelukkig kan ik het gevoel op weg naar huis vaak van me afzetten.”