Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over een maagverkleinende ingreep. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet en neemt contact met ons op.
Hoeveel val je af na een maagverkleining? Wat zijn de risico’s? En waarom wordt een maagverkleining wel vergoed, maar het weghalen van de overtollige huid daarna niet? Chirurg Wouter Leclercq werd op de 50PlusBeurs in Utrecht geïnterviewd, bekijk hier zijn antwoorden op 7 lezersvragen:
Algemeen
Ik woon niet in de buurt van Eindhoven. Moet ik vaak op en neer reizen?
In het behandeltraject zijn verschillende momenten waarop het belangrijk is om langs te komen in het ziekenhuis. Om u daarnaast te ontlasten, biedt MMC een aantal faciliteiten. Zo kunt u, voorafgaand aan een afspraak vroeg in de ochtend, een overnachting boeken in het gastenverblijf van MMC Eindhoven.
Wat zijn de gevolgen van overgewicht?
Obesitas geeft verschillende gezondheidsrisico’s en klachten. Met name de vetstapeling in en rondom de buik leidt tot een verhoogd risico op het krijgen van ziekten, zoals:
Ook kunt u last hebben van andere gevolgen van overgewicht zoals:
kortademigheid
transpireren
vermoeidheid
depressie, lusteloosheid
spierpijn
artrose
slaapstoornissen
pijn in de gewrichten, zoals knieën, enkels en heupen
verminderde vruchtbaarheid, menstruatieproblemen
Gewichtsafname leidt tot afname van het risico op bovengenoemde ziekten. Ook verminderen hierdoor vaak de klachten als gevolg van het overgewicht. Dit zal de kwaliteit van leven direct verbeteren.
De kosten van een maagverkleining worden vergoed vanuit de basisverzekering. U komt hiervoor in aanmerking als uw situatie bij de screening voldoet aan de internationale richtlijnen. Lees meer hierover op de pagina Kosten maagverkleining.
Na de operatie
Hoe snel verlies ik gewicht na de operatie?
Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats van uw eetpatroon na de operatie. In de tweede plaats van uw hoeveelheid extra beweging. Maar ook zaken als uw leeftijd en het eetpatroon dat u voor de operatie had spelen mee. Bovendien kunnen medicijnen uw gewicht beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld medicatie voor diabetes. Het is verstandig om rustig gewicht te verliezen. U heeft alle tijd!
Gemiddeld gewichtsverlies: Gastric Sleeve 25-30 % van het totale lichaamsgewicht Gastric Bypass 35-40% van het totale lichaamsgewicht
Wat gebeurt er met mijn huid als ik afval?
Ook dit verschilt per persoon en kan bijvoorbeeld te maken hebben met uw leeftijd. Niet iedereen heeft te maken met een overschot aan huid nadat hij of zij is afgevallen. Tips om gezondheid en flexibiliteit van uw huid te versterken zijn bijvoorbeeld:
multivitamines gebruiken
veel water drinken om afvalstoffen te verwijderen
extra bewegen om spieren te versterken en doorbloeding te bevorderen
bodylotion gebruiken
niet roken
Als u daadwerkelijk klachten krijgt van overtollige huid is het raadzaam uw arts te bezoeken. Een operatieve ingreep, zoals bijvoorbeeld een buikwandcorrectie, kan pas plaatsvinden als u gestopt bent met afvallen en enige tijd een stabiel gewicht heeft. We willen u erop wijzen dat niet iedere zorgverzekeraar deze ingreep vergoedt en dat u een medische indicatie nodig heeft van een specialist. Bespreek de mogelijkheden hiervoor gerust tijdens een controleafspraak.
Ik heb nog steeds last van mijn schouders na de operatie. Is dit normaal?
Bij sommige mensen houden de klachten van pijn in de schouders langer aan. Dit heeft te maken met het gas dat tijdens de operatie in uw buik is geblazen. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Als u langer dan drie maanden last heeft van deze klacht, raden we u aan uw huisarts te bezoeken.
Hoe lang moet ik na de operatie uittrekken om te herstellen?
Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat u goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en realiseer u dat u te maken heeft met een buikoperatie waarbij u onder volledige narcose bent geweest.
Wat gebeurt er na de ingreep?
De operatie is slechts een hulpmiddel en tekent het begin van een nieuwe manier van leven. Vanaf daar hangt het succes van de behandeling af van de motivatie van de patiënt. Om u op weg te helpen, start u ongeveer vier weken na de operatie met een trainingsprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. De trainingen van de fysiotherapeut zijn er om u te helpen uw gedrag te veranderen en daarbij meer te gaan bewegen. Daarnaast wordt u begeleid door een diëtist en een psycholoog. Obesitas heeft vrijwel altijd een achterliggende oorzaak. Hier is minstens zoveel aandacht voor.
Waarom is het nazorgprogramma belangrijk en verplicht?
U verandert niet als persoon na de maagverkleining en u houdt dezelfde gewoontes en manier van leven. Uw lichaam is wél veranderd en daar moet u uw gedrag op aanpassen. Met goede begeleiding verliezen mensen meer gewicht en worden complicaties voorkomen.
Het eerste jaar na de operatie ontvangt u intensieve begeleiding van de diëtist, fysiotherapeut en casemanager. Daarna wordt de begeleiding geleidelijk minder frequent, afhankelijk van uw gewichtsverloop, conditieverbetering en het kunnen volhouden van gedragsverandering. Als u daar behoefte aan heeft, kunt u na het eerste jaar meer begeleiding ontvangen of kan de begeleiding opnieuw opgestart worden. Het is ook altijd mogelijk een persoonlijke afspraak met de medisch psycholoog te maken. In het team bespreken we telkens onze bevindingen, zodat we u samen zo goed mogelijk kunnen begeleiden.
Na een aantal jaren komen patiënten vaak weer wat aan. Je lichaam went aan de nieuwe hoeveelheid voedsel die het binnenkrijgt. Dit is echter normaal en niets om u zorgen over te maken; het kan niet op tegen de vele kilo’s die u kwijtraakt. Als een patiënt te weinig of juist te veel afvalt, wordt dat direct opgemerkt tijdens één van de controleafspraken. Begeleiding rondom de operatie is bepalend voor het resultaat. Daarom blijven wij als team nog lange tijd betrokken. Onze patiënten kunnen met al hun vragen en onzekerheden bij ons terecht, juist na de operatie. Er is altijd een chirurg bereikbaar bij problemen, ook ’s avonds en in het weekend.
Hoe houd ik het vol?
U staat er niet alleen voor. Om te ondersteunen waar nodig, begeleiden wij patiënten gedurende vijf jaar. De casemanager vormt hierbij het eerste aanspreekpunt en verwijst indien nodig door naar iemand binnen het behandelteam. Ook de chirurg ziet de patiënt nog geregeld terug. Buiten de reguliere afspraken kunt u altijd contact met ons opnemen. Tot slot ervaren patiënten veel steun van elkaar; in groepsbijeenkomsten, zowel in de vorm van voorlichting als sporten, motiveert u elkaar om vol te houden.
Wat is dumping?
Dumping ontstaat doordat voedsel te snel in de dunne darm komt en daardoor snel wordt opgenomen in het bloed. Van (vloeibare) producten met veel suikers krijgt u eerder dumping. Wees hier daarom voorzichtig mee. Bij dumping voelt u zich algemeen onwel en kunt u last hebben van onder andere: het plotseling heel warm hebben, zweten, hartkloppingen, buikkramp en diarree. Als de voeding te snel in de dunne darm komt, krijgt u tijdens de maaltijd of kort na de maaltijd (15-20 minuten) deze klachten. Gaat u dan het liefst rustig zitten of liggen. U voelt zich na ongeveer 30 minuten waarschijnlijk beter. Ondanks dat het vervelend voelt, is het niets om u zorgen om te maken.
Dumpingklachten komen vaker voor na een gastric bypass dan na een gastric sleeve.
Hoe kan ik dumping proberen te voorkomen?
U kunt dumping proberen te voorkomen door:
Suikerrijk eten te vermijden/te minderen;
Niet te vet te eten;
Eten goed te verspreiden over de dag;
Kleine hoeveelheden te eten;
Eten en drinken van elkaar te scheiden met 30 minuten;
Goed te kauwen.
Zwangerschap
Kan ik zwanger worden en borstvoeding geven na de operatie?
We raden het af om het eerste jaar na de operatie zwanger te worden. Afvallen vraagt al veel energie van uw lichaam. Na dat jaar is zwanger worden goed mogelijk. Het is verstandig om met een diëtist te bekijken of uw voeding compleet is. Daarnaast dient u speciale vitaminepreparaten voor zwangeren te gaan gebruiken. Ook het geven van borstvoeding is goed mogelijk na de operatie. Indien u een maagband heeft, wordt de band zodra u zwanger bent leeggehaald. Zo kunt u meer voeding gebruiken en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
Werkt de anticonceptiepil na de operatie nog?
Bij de sleeve werkt de anticonceptiepil afdoende. Bij de gastric bypass kan het zijn dat de anticonceptiepil niet meer volledig wordt opgenomen. Wij raden u dan ook aan om contact op te nemen met uw gynaecoloog of huisarts voor overleg. Een spiraaltje of prikpil zijn in dit geval de veiligste oplossingen om zwangerschap te voorkomen.
Kan ik na een maagverkleining nog zwanger worden?
Houd er rekening mee dat een maagverkleinende operatie invloed heeft op de werking van anticonceptiemiddelen. Een zwangerschap na de ingreep is mogelijk, maar we raden u aan om hiermee een jaar, liefst anderhalf jaar, te wachten na de operatie. Meer informatie over zwangerschap na een maagverkleinende operatie vindt u op de pagina geboortezorg.
Vitaminetekort
Hoe voorkom ik een vitamintekort?
Een gastric bypass zorgt voor een verminderde opname van calorieën. Dat heeft ook een verminderde opname van vitamines tot gevolg. Om een tekort te voorkomen wordt daarom na de operatie geadviseerd om levenslang multivitamine in te nemen. Uw vitaminestatus wordt door regelmatig bloedonderzoek gecontroleerd.
Wat te doen bij een vitaminetekort: tabletten of injecties?
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de behandeling van een vitamine B12-tekort met tabletten net zo effectief is als met injecties. Het voordeel van tabletvorm is dat u hiermee minder schommelingen heeft in het B12-gehalte dan met injecties. Indien er ondanks het gebruik deze multivitamine toch tekorten ontstaan, raden wij aan om drie maanden lang extra vitamine B12 tabletten 1000µg Cyanocobalamine te gebruiken. Dit altijd in overleg met de obesitasverpleegkundige of chirurg.