‘Ik was zo blij dat de tumor weggehaald werd’

‘Ik was zo blij dat de tumor weggehaald werd’

Met Henny van der Linden (54) is er nooit iets aan de hand. Tot ze een jaar geleden last krijgt van haar ademhaling. “Ik ben naar de huisarts gegaan en die dacht dat er iets mis was met mijn hart, maar niets was minder waar.”
Een reeks aan tests en onderzoeken wijst uit dat het hart van Henny gezond is. “Maar aan de cardioloog zag ik dat er iets goed mis was.” Henny krijgt te horen dat er op haar longen een verdacht plekje te zien was. “Dat was echt een klap voor me. Mijn eerste gedachte was: dit is einde verhaal. Hier houdt het op.”

Twijfel

Een week later al heeft Henny een afspraak bij een oncoloog in het Máxima Oncologisch Centrum. In dit centrum proberen ze patiënten zo kort mogelijk in onzekerheid te laten. Daarom dat diagnose en behandeling zo snel mogelijk worden vastgesteld in overleg met Henny. “Ik kreeg meteen te horen dat het longkanker was en de tumor zeven centimeter groot was. Toen dacht ik: laat maar zitten, dit wordt niets.” Na een goed gesprek met haar man Wim verandert ze van gedachte. “Hij zei tegen me: ik respecteer je keuze, maar weet wel dat je na een maand geen spijt kan krijgen. Dan is het te laat. Dat was voor mij de trigger om me toch te laten behandelen. Toen ik besloten had om ervoor te gaan, zijn de arts en ik samen in overleg gegaan over mijn behandeling. We kozen ervoor om bestraling en chemotherapie gecombineerd te doen.”

Waardevol

De combinatie van bestraling en chemotherapie vallen Henny zwaar. “Ik was zo kaal als een biljartbal en had geen fut. In het begin van de behandelingen kwam ik de deur niet uit.” Tijdens haar bezoekjes aan het ziekenhuis bouwt Henny wel echt een band op met het behandelteam. “Heel het oncologisch team van MMC is fantastisch. Het zijn knokkers. Ze willen samen met jou de strijd aangaan en zijn er voor je als het even niet meer gaat. Ik had het gevoel dat alles om mij heen georganiseerd werd. Ik heb mijn lot in de handen van de arts gelegd. Dat was voor mij heel waardevol.”

Operatie

De bestralingen en chemotherapie slaan goed aan. Als vervolgstap wordt de tumor in Henny haar long operatief verwijderd. “Ik kwam de operatiekamer lachend binnen, omdat ik zo blij was dat de tumor uit mijn lichaam gehaald werd.” De operatie verliep goed en Henny’s longen zijn nu schoon.

Meer ervaringen chirurgie

Meer ervaringen Hart- en longrevalidatie

Meer ervaringen longgeneeskunde

Meer ervaringen oncologie