‘Samen met mijn arts fiets ik de behandeling tegemoet’

‘Samen met mijn arts fiets ik de behandeling tegemoet’

Van de Elfstedentocht tot de Dakar-rally, en van triatlons tot marathons. Wout Theuws (66) gaat al zijn hele leven op zoek naar sportieve uitdagingen. Die sportieve instelling blijft hij houden als er in 2009 lymfeklierkanker bij hem wordt geconstateerd. Binnenkort krijgt Wout voor de tweede keer een stamceltransplantatie. Deze behandeling ziet hij als zijn laatste kans. “Samen met een grote groep, waaronder mijn internist Lidwine Tick van Máxima MC, fiets ik die ochtend de behandeling in Maastricht tegemoet.”

“Hier hangt mijn Elfstedentochtkruisje van 1997”, vertelt Wout Theuws trots in de gang van zijn huis in Bergeijk. “Het resultaat van een zware schaatstocht, waarvoor ik jaren van tevoren al trainde en een plan van aanpak had gemaakt. “Sinds ik behandeld word voor Non-hodgkin, hanteer ik zo’n zelfde soort voorbereidingsaanpak en vind ik het belangrijk om tussentijds resultaten bij te houden.” Wout is 56 als hij te horen krijgt dat er bij hem Non-hodgkin (lymfeklierkanker) is geconstateerd. In eerste instantie hoeft er nog geen behandeling gestart te worden, maar als er in 2011 sprake is van progressie van de ziekte wordt besloten om met chemo-immunotherapie te starten. “Vanaf het begin besluit ik de strijd aan te gaan”, vertelt Wout. “Het is net als boksen: na het verwerken van de klappen, ga ik strijdlustig en met veel positieve energie door. Zomaar opgeven is voor mij geen optie.”

Fit blijven

Op een gegeven moment bedenkt hij een plan, dat hij Harder noemt. Het bestaat onder andere uit actief zijn en de juiste mindset hebben. Hiervoor herinnert hij zichzelf elke dag aan het zelf bedachte woord ‘pilastre’. Het staat voor positief denken, improve, looking good, actief blijven, sport, talk, rust en eten. “Door deze ‘ingrediënten’ lukt het me om fit in mijn hoofd te blijven”, legt Wout uit. “Zo ga ik op de dag van de chemokuur bijvoorbeeld ’s ochtends altijd eerst fitnessen om me sterker te voelen. En na elke kuur ga ik samen met mijn vrouw Jacqueline wandelen. Na 2 tot 3 uur voel ik me al een heel ander mens. Op de tweede dag probeer ik samen met mijn broer een stukje te fietsen op mijn mountainbike.” Tussen alle behandelingen door neemt Wout daarnaast elk jaar deel aan de Alpe d’HuZes, een evenement waarbij 5000 deelnemers de Alpe d’Huez beklimmen.

Inspiratiebron

Wout is vanaf het begin onder behandeling van Lidwine Tick, internist en hemato-oncoloog in Máxima MC. Ook zij kent Wout als een sportieve en goed gehumeurde man: “Ik heb de afgelopen jaren met veel bewondering gezien hoe Wout tijdens de intensieve behandelingen zijn energie heeft gebruikt om zijn lichaam en geest gezond te houden, maar vooral ook om voor anderen een inspiratiebron te zijn.” Hij inspireert ook haar om op de racefiets te stappen. “Ik had nooit verder gefietst dan de afstand Eindhoven-Veldhoven”, vertelt Lidwine Tick. “Maar door zijn enorme motivatie om met positieve energie de behandeling te benaderen, ben ik uiteindelijk ook op de racefiets gestapt en heb ik in 2014 voor het eerst met Alpe d’HuZes meegefietst. Door deze mooie ervaring heb ik in 2016 en 2017 weer meegefietst.” Wout is andersom blij met de steun die hij van zijn arts ontvangt. “Dr. Tick geeft me de ruimte om op mijn manier met de ziekte om te gaan, zoals het sporten. Uiteraard wel op een verantwoorde manier. Dat waardeer ik heel erg. Ook denkt ze daarin met me mee en geeft ze me tips en adviezen.”

Fietsend richting de stamceltransplantatie

In 2014 krijgt hij zijn eerste stamceltransplantatie in Maastricht UMC+. Zijn eigen stamcellen worden geoogst en later teruggegeven. Als in 2019 blijkt dat de kanker een agressieve vorm heeft aangenomen, wordt opnieuw besloten om voor een stamceltransplantatie te kiezen. Dit keer is zijn broer Kees donor. “Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Ik zie deze behandeling namelijk als mijn laatste kans.” Ook voor deze transplantatie, die in 2020 plaatsvindt, bedenkt hij een sportieve uitdaging: op de dag dat hij wordt opgenomen voor de stamceltransplantatie wil hij samen met een van zijn andere broers naar het ziekenhuis in Maastricht fietsen. Een tocht van zo’n 90 kilometer. “Naast mijn broer hebben zich inmiddels ruim 30 mensen bij de fietstocht aangesloten, waaronder mijn huisarts, dr. Tick en de dokter uit Maastricht. Dat vind ik heel bijzonder.” Naast het sportieve doel hoopt Wout met de tocht ook geld in te zamelen voor de aankomende Alpe d’HuZes. “Ik hoop namelijk dat ik het red om in juni voor de zesde keer aan de start van dit mooie evenement te staan.”

Meer ervaringen