27 oktober 2017

‘Bijzonder om intense periode met een patiënt mee te maken’

In Borstcentrum Máxima werkt een betrokken team van specialisten samen op het gebied van borstkanker. Professionele zorg wordt gecombineerd met persoonlijke aandacht voor de patiënt. Chirurg Karin Schenk en verpleegkundig specialist Angelique Brands vertellen over de ingrijpende ziekte.

Angelique Brands: “Als verpleegkundig specialist ben ik voor patiënten met borstkanker het vaste aanspreekpunt, de spin in het web. Vanaf het allereerste bezoek ben ik bij het onderzoeks- en behandeltraject betrokken. Ik praat met patiënten over mogelijke behandelkeuzes, bereid ze voor op de behandeling en verzorg de nacontrole. Het is bijzonder dat ik deze intense periode met de patiënt en familie mag meemaken. Dat schept al snel een vertrouwensband. Voor patiënten is het prettig dat ik een helikopterview heb en dat ze op een laagdrempelige manier bij mij terecht kunnen voor vragen of opmerkingen.”

Karin Schenk: “In het Borstcentrum komt alle expertise op het gebied van borstkanker samen. Betrokken internist-oncologen, chirurgen, radiologen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen werken nauw samen op één locatie. Een groot voordeel, want door onze korte lijntjes kunnen we een patiënt snel duidelijkheid geven over de situatie. Tussen een onderzoek en de uitslag zit bij de meeste patiënten niet meer dan twee werkdagen. Als er sprake is van een kwaadaardig gezwel moet een patiënt een keuze maken tussen de verschillende behandelmethoden. Denk aan chemotherapie, hormoontherapie, een operatie of een combinatie hiervan. Het maken van een keuze heeft tijd nodig. Met onze kennis kunnen wij advies geven. De beslissing neemt de patiënt. Samen stellen we vervolgens een behandelplan op.”

Angelique Brands: “Het is erg belangrijk dat de patiënt het gevoel heeft dat hij alle informatie heeft gekregen, volledig achter de behandelkeuze staat en vertrouwen heeft in het Borstcentrum. Daardoor gaat de patiënt goed gemotiveerd het behandeltraject in. En dat is waar het uiteindelijk om draait.”

Sinds oktober 2009 kent MMC het grootste Borstcentrum van regio Eindhoven: Borstcentrum Máxima. Jaarlijks worden hier ruim 350 mensen behandeld voor zowel goed- als kwaadaardige aandoeningen.