29 april 2019

Binnen 24 uur diagnose bij verdenking borstkanker

snelle diagnose borstkanker

In het Borstcentrum van Máxima MC (MMC) wordt voortaan binnen 24 uur na onderzoek een diagnose gesteld bij verdenking op borstkanker. Het versnelde traject zorgt ervoor dat patiënten minder lang in onzekerheid verkeren. Met een verwijzing van de huisarts kunnen patiënten meteen terecht voor een afspraak voor radiologisch onderzoek.

Het versnelde traject gaat in per 1 mei. Indien er een bioptie is verricht, vindt er spoedonderzoek van het weefsel plaats. Hierdoor is binnen 24 uur bekend of het goedaardig of kwaadaardig is, waar dat voorheen nog twee werkdagen duurde.

Samen beslissen over de behandeling
Wanneer blijkt dat het om borstkanker of een voorstadium hiervan gaat, krijgt de patiënt de tijd om verschillende behandelingen tegen elkaar af te wegen. Samen met de professionals wordt gekozen welke behandeling het beste past. Dit wordt shared decision making genoemd. Indien er een operatie moet volgen, krijgt de patiënt binnen een week na het vaststellen van het behandeltraject een operatiedatum. Hierin worden ook zoveel mogelijk de wensen van de patiënt meegenomen, zonder hierbij de medische normen uit het oog te verliezen.

Mammapolikliniek
Het Borstcentrum is sinds 2009 een begrip in de regio. Hier wordt al vele jaren hoogstaande zorg geleverd voor patiënten met borstkanker of het vermoeden daarop. Een belangrijk onderdeel van het Borstcentrum is de mammapolikliniek. Hier wordt dagelijks diagnostiek uitgevoerd bij vrouwen en mannen met een afwijking in de borst. Een gespecialiseerd team werkt zeer nauw samen op één plek waardoor de patiënt niet het hele ziekenhuis door hoeft. Het feit dat behandelaren dicht bij elkaar zorg verlenen en afspraken op elkaar afgestemd worden, levert aantoonbaar meerwaarde op voor de patiënten.