2 mei 2019

Longkanker, een sluimerende ziekte

Longkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. De cijfers liegen er niet om. In Nederland komen tussen 11.000 en 12.000 nieuwe longkankerpatiënten per jaar voor. Van die 12.000 mensen is bij het stellen van de diagnose maar 50% in opzet genezend te behandelen. Van die 50% krijgt nog eens de helft in de jaren daarna uitzaaiingen. Meestal tussen twee en vijf jaar. Dat betekent dat ongeveer 80% van de patiënten met deze diagnose uiteindelijk overlijdt.

“Longkanker is een sluimerende ziekte. Het wordt vaak pas laat ontdekt, en daardoor is het moeilijk te genezen. Als er in je long een tumor groeit, heb je daar vaak geen klachten van. En als de kanker uitzaait naar de lymfklieren tussen de longen, voel je dat niet. Vaak krijgen mensen pas de diagnose longkanker als er al uitzaaiingen zijn. Dan is het vaak te laat voor een genezende behandeling”, aldus longarts Joost Janssen. Hij omschrijft het als een treurige ziekte. Wat mensen vaak goed aanvoelen.

Nieuwe behandelmogelijkheden: beter kansen voor veel patiënten
Toch is Janssen optimistisch over nieuwe behandelingsmogelijkheden bij longkanker. Het gaat om twee nieuwe therapieën: immunotherapie en doelgerichte behandeling, zogenaamde ‘targeted therapy’. “Deze behandelingen hebben goede resultaten bij geselecteerde patiënten. Patiënten die goed reageren op de nieuwe medicatie, kunnen nog jaren na de diagnose een goed leven hebben. Maar nu zijn dat echt nog de krenten in de pap. De ontwikkelingen gaan snel. Hopelijk verschuift het ziektebeeld bij steeds meer patiënten van een dodelijke naar een chronische ziekte.”

Bron: KWF Kankerbestrijding