1 april 2021

Máxima MC zet in op fitte patiënten rondom een operatie

In Máxima MC (MMC) lopen we voorop in Nederland als het gaat om patiënten fit maken voorafgaand aan hun operatie, ook wel prehabilitatie genoemd. Prehabilitatie bij kanker richt zich op de verbetering van de conditie van de patiënten vóór de operatie. Met de komst van arts-onderzoeker David ten Cate zet MMC in op het verder verbeteren van het prehabilitatieprogramma.

Al voor de operatie krijgt de patiënt een prehabilitatieprogramma aangeboden. Dit bestaat uit intensieve training, gecombineerd met optimale voeding, mentale ondersteuning en indien van toepassing stoppen met roken. Dit geeft patiënten de mogelijkheid om zelf een bijdrage te leveren aan de voorbereiding op de operatie en daarbij ook aan hun eigen herstel. Naast een betere conditie en voedingstoestand herstellen patiënten met prehabilitatie sneller van hun operatie. Een aanvullende behandeling zoals chemotherapie kan zo sneller worden gestart en beter worden verdragen. De vitaliteit van patiënten bepaalt voor een groot deel hoe het zorgproces verloopt.

Innovatief programma

Als topklinisch opleidingsziekenhuis hebben we meer dan gemiddelde belangstelling voor wetenschap. Máxima MC beschikt over een goed klimaat voor onderzoek en innovaties. Een innovatief programma als prehabilitatie geeft onze patiënten toegang tot de nieuwste technieken en inzichten in de zorg voor kanker. Het onderzoek van arts-onderzoeker David is mede mogelijk gemaakt door subsidie van KWF-Kankerbestrijding. “Ik ga me richten op het verbeteren van perioperatieve zorg met het focus op prehabilitatie bij patiënten die worden geopereerd aan darm, longen of lever. Er zijn al veel nieuwe initiatieven om samen met andere disciplines prehabilitatie, ook in andere zorgpaden, in ons ziekenhuis naar een hoger niveau te tillen”.

Koploper in prehabilitatie

MMC is initiatiefnemer en coördinerend studiecentrum van een grote internationale studie die loopt vanaf medio 2017. Hierin wordt onderzocht of prehabilitatie het aantal complicaties kan verminderen, of het leidt tot een beter en sneller functioneel herstel en of het zorgt voor een betere kwaliteit van leven. De studie wordt uitgevoerd samen met gerenommeerde ziekenhuizen in Montreal, Kopenhagen, Parijs, Barcelona en Ferrara, met als doel prehabilitatie optimaal te ontwikkelen. MMC wordt hierin gesteund door KWF Kankerbestrijding en het NFtK (Nationaal Fonds tegen Kanker).