‘Mijn zieke periode kan ik afsluiten met een wonder’

‘Mijn zieke periode kan ik afsluiten met een wonder’

Evelien Oomen draagt het BRCA2-gen bij zich, wat zorgt voor een verhoogd risico op borstkanker. Ze stond er dan ook op om preventief behandeld te worden en haar borsten te laten verwijderen. Tijdens een verkennende MRI-scan bleek dat er cysten in haar borsten zaten, geen reden tot paniek. Na een biopt werd duidelijk dat het toch borstkanker was. Een operatie en zestien chemokuren volgden.

Op het moment van de diagnose is Evelien 27 jaar en heeft ze een grote kinderwens. De chemokuren kunnen haar eicellen aantasten, waardoor ze onvruchtbaar kan raken. Ze kiest voor spoed-IVF om haar eicellen in te vriezen. Zo hoopt ze haar kinderwens op latere leeftijd alsnog waar te kunnen maken.

Genetische afwijking

Kanker komt veel voor in Eveliens omgeving. Haar oma heeft twee keer borstkanker gehad en ook een goede vriendin kreeg op haar 25e borstkanker. Na het van zo dichtbij meegemaakt te hebben, stond Evelien erop onderzocht te worden. Een traject van anderhalf jaar volgde, voordat duidelijk werd dat ze het BRCA2-gen bij zich droeg. Wat haar ruim de tijd gaf om te besluiten actief behandeld te willen worden. “Ondanks het besef, is deze periode niet gemakkelijk geweest. Vooral het moment dat mijn haar uitviel en ik een borst miste, tastte mijn zelfvertrouwen aan. Mijn vrouwelijkheid was in één klap weg. Daarna kwam een overlevingsdrang. Natuurlijk was ik bang voor wat er komen ging, maar doordat ik er zo tijdig bij was, was de kans op genezing groot.” Evelien is nu twee jaar kankervrij, wat de kans heel klein maakt dat de borstkanker terugkomt. Vanwege haar jonge leeftijd, blijft ze de komende tien jaar onder controle bij het Borstcentrum van Máxima MC.

Patiënt zijn

“Ik werk als verpleegkundige in het VieCuri MC in Venlo. Het behandeltraject volgen in mijn eigen ziekenhuis wilde ik niet. Dat kwam te dichtbij. Hier kon ik niet ziek zijn én zieke mensen behandelen.” Omdat het om een erfelijke variant van borstkanker ging, werd ze door de klinisch geneticus van VieCuri doorverwezen naar de erfelijkheidspolikliniek in het Borstcentrum van Máxima MC. “Hier kon ik echt patiënt zijn. Met alle hulp van het behandelteam om me heen, voelde ik me serieus genomen met al mijn vragen en onzekerheden.”

Overwinning

Door de chemotherapie die Evelien kreeg, was er een kleine kans dat ze onvruchtbaar zou zijn. Daarom overwoog ze embryoselectie. Dit wordt toegepast bij paren met een kinderwens, van wie één van de twee drager is van een erfelijke ziekte. Alleen embryo´s zonder de gevreesde genetische afwijking worden dan geselecteerd, zodat het gen niet doorgegeven kan worden aan het nageslacht. Maar na een echo en aanvullend bloedonderzoek bleek alleen de voorraad eicellen fors verminderd te zijn. De eicellen zelf waren niet aangetast. Vanwege de grote kinderwens raadde haar gynaecoloog aan om te proberen om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Dat vergrootte de kans op een zwangerschap. Bij Evelien zorgde dit voor veel onzekerheid. De angst dat het niet zou lukken was groot. Maar niets was minder waar. Evelien is meteen zwanger van een meisje. “Na een ziekteproces van twee jaar kan ik de periode afsluiten met een wonder. Dat mijn lichaam me iets positiefs gunt, na alle narigheid, is bizar. Wat me des te meer doet beseffen dat het niet vanzelfsprekend is om zwanger te worden na deze ziekte.”

Herstel

Dolgelukkig is ze nu. Hoewel de zwangerschapskwalen in combinatie met het herstel van de chemo’s zwaar is. “Je wilt vooruit, maar dat gaat niet. Dan besef ik weer dat ik nog niet helemaal hersteld ben van de ziekte. In plaats van een stap vooruit, moet ik even pas op de plaats maken tijdens de zwangerschap.” Door het BRCA2-gen heeft Evelien ook een verhoogde kans op eierstokkanker. Ze is dan ook vastbesloten om na het vervullen van haar kinderwens ook haar eierstokken preventief te laten verwijderen. “Een kankertraject wil ik niet nog eens meemaken. Dat heb ik achter me gelaten.”

Meer ervaringen