Charlotte Molenaar promoveert op prehabilitatie bij darmkanker
Op maandag 16 september is Charlotte Molenaar gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde op het proefschrift: Prehabilitation: the multimodel approach in colorectal cancer surgery. Prehabilitatie is een bijzondere aanpak gericht op fysieke en mentale ondersteuning voorafgaand aan een operatie. Hierdoor herstellen patiënten sneller en hebben ze minder complicaties.
Wetenschappelijk onderzoek in Máxima MC
Dr. Molenaar heeft haar wetenschappelijk onderzoek verricht in Máxima MC (MMC). Onder begeleiding van chirurgen dr. Gerrit Slooter en dr. Rudi Roumen, de co-promotoren, publiceerde zij 8 wetenschappelijke artikelen in gerenommeerde, internationale tijdschriften. Zo publiceerde zij een belangrijk artikel in ‘the Lancet Oncology’ en is zij verantwoordelijk voor de Cochrane review die het effect van prehabilitatie bij operaties voor dikke darmkanker beschrijft.
Prehabilitatie: fit de operatie in
Prehabilitatie is het programma waarmee patiënten fit gemaakt kunnen worden voor een grote operatie. Het programma duurt meestal 4 weken en bestaat uit 5 pijlers:
- Trainen: drie keer per week, hoog intensief onder begeleiding van een fysiotherapeut.
- Voeding: dieet advies en extra eiwitten en vitaminen.
- Stoppen met roken en leefstijl verbetering.
- Mentale begeleiding en optimale voorlichting.
- Correctie van bloedarmoede middels een ijzerinfuus.
In Máxima MC lopen we voorop in Nederland als het gaat om patiënten fit maken voorafgaand aan hun operatie. Bekijk onze webpagina over prehabilitatie.
40% minder complicaties door prehabilitatie
Kern van het proefschrift van dr. Molenaar zijn de resultaten van de grootste internationale gerandomiseerde studie die tot nu toe uitgevoerd is. De resultaten tonen aan dat patiënten sneller herstellen na hun operatie van de dikke darm en minder complicaties hebben door prehabilitatie. De studie werd mogelijk gemaakt door een subsidie van KWF-Kankerbestrijding. Dr. Molenaar analyseerde gegevens van internationale centra en toonde aan dat door prehabilitatie met name de ernstige en niet-chirurgische complicaties met 40% kunnen worden terug gebracht. Zoals hart- en long problemen.
Dr. Roumen is onder de indruk van de vasthoudendheid van dr. Molenaar in het uitvoeren van de grote studie. Dr. Slooter hoopt dat het proefschrift ertoe bijdraagt dat deze revolutionaire aanpak beschikbaar komt voor zo veel mogelijk patiënten in zo veel mogelijk ziekenhuizen, bij zo veel mogelijk grote operaties.
Protocol studie: Standpunt Prehabilitatie
Het protocol van de studie ‘Standpunt Prehabilitatie’ vormt de basis van vrijwel alle nationale- en internationale studies naar prehabilitatie bij alle vormen van grote chirurgie. Het nationaal protocol wordt onderschreven door alle beroepsverenigingen in Nederland en wordt al in meer dan 25 ziekenhuizen toegepast. In samenwerking met andere koploperziekenhuizen, de Werkgroep prehabilitatie van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en de Stichting Fit4Surgery zijn nog drie andere promovendi in MMC betrokken bij onderzoek naar de effecten- en het mechanisme van prehabilitatie.
De verdediging van het proefschrift vond plaats in de Aula van de Vrije Universiteit Amsterdam met als promotor Prof. Dr. Donald van der Peet, chirurg. Charlotte Molenaar is momenteel in opleiding tot radioloog in Alkmaar en Amsterdam.