‘Het motiveert mij dat ik zelf kan bijdragen aan mijn gezondheid’

‘Het motiveert mij dat ik zelf kan bijdragen aan mijn gezondheid’

Edwin Buisman (56) leidt tot een paar jaar geleden een actief leven. Hij geniet van zijn baan als hovenier en sport in zijn vrije tijd. Een jaar geleden volgt de diagnose uitgezaaide blaaskanker en weet hij dat hij dan niet meer beter wordt. Als gevolg van de ziekte en behandelingen heeft hij pijnklachten en staat hij voor mentale en fysieke uitdagingen. Onverminderd positief is hij gedreven om, naast immunotherapie, zijn leefstijl en voeding aan te passen op een manier die zijn gezondheid en behandeling ten goede komt. Hij vindt hiervoor de steun en begeleiding vanuit ‘Integrative Medicine’ van het Máxima Oncologisch Centrum (MOC).  

De meeste patiënten met kanker krijgen een tumorgerichte behandeling, waarbij velen last hebben van bijwerkingen en (rest)verschijnselen van de ziekte. Dit kan (blijvende) invloed hebben op hun functioneren en leiden tot vermindering van de kwaliteit van leven. Patiënten willen graag weten wat ze zelf kunnen doen ter verlichting van hun klachten. Binnen het MOC richten we ons niet alleen op de behandeling van de ziekte, maar helpen we ook om de behandeling beter te doorstaan. Daarom zet het MOC, naast reguliere geneesmiddelen, in op aanvullende behandeling bij kanker. Dit wordt Integrative Medicine genoemd. Het MOC biedt begeleiding bij het gebruik van aanvullende zorg op een veilige manier. Edwin maakt hier al dankbaar gebruik van.

Werkelijk van toegevoegde waarde
“Toen ik hoorde dat ik niet meer beter zou worden, overheersten meerdere gedachten als: ‘Wat kan ik zelf doen? Waar moet ik zijn? Wie kan mij helpen om zelf weer grip te krijgen?’. Tijdens een gesprek met mijn internist-oncoloog Art Vreugdenhil, stelde mijn ex-partner de vraag over voeding in relatie tot kanker. Dit onderwerp zette mij aan het denken. Geïnspireerd door een podcast van William Cortvriendt (arts en auteur van het boek Kankervrij) en op advies van dokter Vreugdenhil, ben ik het gesprek aangegaan met mijn verpleegkundig specialist Myrthe Welman. Zij begeleidt mij nu om op verantwoorde wijze met voeding om te gaan zodat het een positief effect heeft op mijn kwaliteit van leven. Met fysiotherapeuten van het MOC werk ik wekelijks aan mijn conditie en kom ik op krachten. Ik fiets en zwem weer regelmatig en dat geeft voldoening. Met al mijn voedingsvragen kan ik terecht bij de betrokken diëtiste. Dat Integrative Medicine in MOC wordt aangeboden heeft grote toegevoegde waarde voor mensen zoals ik. Ik zou willen dat iedereen daarvan weet.”

Het idee zelf iets te kunnen doen, geeft kracht
“Met name in de fase waar ik nu zit, voelt het goed om zelf verantwoordelijkheid over mijn gezondheid te nemen, maar wel onder begeleiding van zorgverleners. Het geeft kracht, motiveert en heeft een positieve uitwerking op mijn mentale gezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat mijn aanpassingen in voeding en mijn behandelingen elkaar versterken. Je moet gezond kritisch zijn en nieuwsgierig blijven. Een positieve instelling helpt daar zeker bij. De zorgverleners van het MOC doen hun uiterste best. Met hun begeleiding, én de steun van dierbaren om mij heen, probeer ik zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen. Dit geeft mij de energie om de toekomst positief tegemoet te zien. Ook daarvoor vind ik binnen het MOC professionele begeleiding.”

Integrative Medicine spreekuur
Als er meer begeleiding nodig is of behoefte aan meer informatie, kunnen patiënten van het MOC terecht op het speciale Integrative Medicine spreekuur. Hier krijgt de patiënt in uitgebreidere vorm deskundig advies over de werkzaamheid en veiligheid van aanvullende zorg in combinatie met de behandeling.

Meer weten over Integrative Medicine? Kijk dan op mmc.nl/oncologie.