Zorg voor je longen

Wat weet jij eigenlijk over je longen? Hoe werken ze en wat doen ze de hele dag? Met gezonde longen sta je waarschijnlijk niet eens stil bij hoe belangrijk ze zijn. Dat wordt anders als ademhalen niet vanzelfsprekend is. Ruim één miljoen Nederlanders heeft een longziekte, zoals astma, COPD of longkanker.  Wat kun je doen om je longen gezond te houden? En welke zorg biedt Máxima MC als je longen niet meer gezond zijn?

Waarom dit thema?

Zo lang mogelijk zo gezond mogelijk blijven; daar dragen onze specialisten en professionals graag aan bij. Dit doen we bij voorkeur preventief door gezondheidsinformatie met je te delen, zodat jij grip krijgt op je gezondheid. Mocht het nodig zijn, dan zijn we er voor jou met medische onderzoeken en behandelingen. Onze longartsen en –verpleegkundigen delen hun kennis  zodat jij weet wat goede zorg voor je longen inhoudt. Ook delen patiënten hun ervaring. Kortom, zorg voor je longen. Tenslotte zijn ze één van de meest belangrijke organen in je lichaam.

Blijf via deze websitepagina en social media (Facebook, Instagram, Twitter) op de hoogte.

Hoe ontstaan de longen?

Hoe werken de longen?

Quiz

Hoe vaak haal je adem op een dag? En zijn je longen eigenlijk even groot?
Benieuwd hoeveel je eigenlijk weet over je longen? Doe de quiz!

Longontsteking

Wat is een longontsteking en wat is de behandeling?
Wat is een longontsteking – longfonds
Wat gebeurt er met je longen na een longontsteking en wat kun je zelf doen aan je herstel”. Hier volgt het antwoord van onze longarts van Enschot:

 

Feiten en fabels over je longen

Er zijn veel feiten en fabels over het functioneren van de longen. Wat is waar en wat is niet waar?

Mensen met COPD hebben meer eiwitten nodig dan mensen zonder COPD
Feit.

Gevarieerd eten is belangrijk en vooral om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn belangrijk voor het lichaam en spelen een rol bij de spieropbouw. Als je te weinig eiwit binnen krijgt, gaan spieren verloren. Met COPD ben je minder mobiel, beweeg je minder en hierdoor verslechtert de conditie. In het geval van COPD heb je extra spierkracht juist nodig voor een goede ademhaling.

Alle rokers krijgen COPD
Fabel.

In werkelijkheid geldt dit voor ongeveer 18% van de rokers.

Ik heb een chronische longziekte. Stoppen met roken heeft voor mij geen zin meer.
Fabel.

Stoppen met roken heeft altijd zin. Wanneer je door blijft roken, gaat de longfunctie sneller achteruit dan bij niet-rokers. De longziekte verergert. Bovendien zorgt stoppen met roken ervoor dat je conditie verbetert en de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt.

Hoe houd je je longen gezond?

Wat kun je doen om je longen gezond te houden? Het Longfonds heeft 8 tips om je longen gezond te houden.

Hoe voelt COPD?

Onze verpleegkundig specialist i.o. Natalie Vorstenbosch laat het je horen!

Doe de COPD-test

COPD is één van de meest voorkomende longziekten. In Nederland staat COPD op de vierde plaats van doodsoorzaken. Bij 90% van de patiënten met COPD is jarenlang roken de boosdoener. Luchtvervuiling, intensieve blootstelling aan chemische dampen en meeroken kunnen ook leiden tot luchtwegklachten, zowel bij volwassen als bij kinderen.
Wil je weten of je risico loopt om COPD te krijgen? Doe dan de test van het Longfonds!

Stoppen met roken

Roken is bij 90% van de patiënten met COPD de boosdoener. Iedereen weet wel dat het niet goed is voor je gezondheid. Maar stoppen: hoe doe je dat? En heeft het nog wel zin als er al COPD is vastgesteld? In dit artikel worden drie vragen over roken beantwoord.

Praktijkondersteuner

Als COPD-patiënt krijg je te maken met verschillende behandelaars. In MMC zijn dat bijvoorbeeld de longarts, longverpleegkundige en verpleegkundig specialist. Zij werken nauw samen met de huisarts en praktijkondersteuner, om gezamenlijk goede zorg te kunnen bieden.

Janneke Peters is praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk van Kerkhoven en van de Ven in Maarheeze en ziet veel patiënten met COPD.
Lees meer: ‘Trek op tijd aan de bel om verslechtering te voorkomen’

Longrevalidatie

Het longrevalidatieprogramma van Flow is bedoeld voor patiënten met COPD of een andere chronische longziekte. Door de revalidatie leert u hoe u het beste om kunt gaan met uw ziekte en krijgt u de regie in handen. Het programma wordt op uw persoonlijke doelen afgestemd en is op beide locaties van MMC te volgen: Infographic

Ervaringsverhaal longrevalidatie

Wanneer blijkt dat COPD-patiënt Roel Hagen (63) nog maar 36 procent longcapaciteit heeft, schrikt hij daar flink van. Het longrevalidatieprogramma geeft hem niet alleen zijn longcapaciteit, maar ook zijn leven terug. Lees zijn verhaal: ‘Ik heb zelf invloed op mijn COPD-klachten’.

Resultaten longrevalidatie

Resultaten longrevalidatie

Longkanker

Longkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. De cijfers liegen er niet om.

Blog longkanker

Twan van der Heijden is 52 jaar en sinds eind november 2018 longkankerpatiënt. In zijn blogs laat hij zijn strijd tegen kanker zien.

Behandeling longkanker

Bij kanker is er sprake van een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De cellen kunnen niet meer stoppen met delen en groeien in omliggende weefsels. Soms zaaien ze uit naar andere delen van het lichaam. Longkanker is een kwaadaardige tumor die uitgaat van de longen en/of de luchtwegen. Per jaar komen er in Nederland ongeveer 12.000 nieuwe longkankerpatiënten bij.

Roken en longkanker

Je hoort het vaak: mijn opa heeft 50 jaar lang gerookt en nooit longkanker gekregen. En iemand die nooit een sigaret heeft aangeraakt, wordt juist wel getroffen door de ziekte. Wat is nu de relatie tussen roken en longkanker? Longarts Arjen van Henten, gespecialiseerd in longkanker, legt het uit aan de hand van een aantal feiten en cijfers: Als je rookt krijg je longkanker: is dat echt zo?